Höganäs räknar med tuffare tider nästa år

Höganäs rapport över årets första nio månader är en första indikation över vad som kan väntas under de kommande veckorna från övriga verkstadsbolag. Resultatet hamnade ungefärligen i nivå med förväntningarna och efterfrågan från fordonsindustrin ser ut att vara fortsatt god. Tuffare tider väntar dock nästa år.

Höganäs är med sin stora försäljning till fordonsindustrin en värdemätare inför de kommande rapporterna från bolag som SKF och Autoliv. Även om SKF inte har en lika stor andel av sin försäljning riktad mot fordonsindustrin som Höganäs och Autoliv är det ändå ett viktigt område för bolaget. SKF har cirka 30 procent av sina intäkter från fordonsindustrin med huvuddelen baserad i Europa. Nordamerika utgör en fjärdedel av SKF:s försäljning.

Resultatet för årets första nio månader på 685 miljoner kronor hamnade något under analytikernas snittprognos i SME:s sammanställning. Försäljningen steg med 29 procent till drygt 2,2 miljarder kronor vilket var något mer än väntat. Oroande för Höganäs del är att bolagets fina marginaler har hamnat under allt hårdare press från förvärvade bolag och produktionsstörningar.

Ur Höganäs rapport kan man dock utläsa en fortsatt relativt god efterfrågan från fordonsindustrin främst i Europa och Asien. Försäljningen av Höganäs presspulver, där den största delen av produktionen säljs till underleverantörer till fordonsindustrin, ökade under det tredje kvartalet i år försäljningsvolymen med 25 procent jämfört med samma period förra året.

Mycket av volymökningen kommer dock från en stark organisk tillväxt i Höganäs. På Europamarknaden räknar Höganäs med att produktionen av personbilar har ökat med några procent hittills i år medan den egna försäljningen stigit med hela 14 procent.

När det gäller den nordamerikanska marknaden är tecknen mer svårtydda eftersom Höganäs själva tog klivet in där i år genom ett par större förvärv. Försäljningsvolymen har därför ökat kraftigt men kommer också från närmast obefintliga nivåer. Höganäs är därför inte heller särskilt beroende av konjunkturen för att öka sin försäljning i Nordamerika.

Sämre nyheter för den fordonsberoende industrin är att Höganäs räknar med lägre produktion av personbilar i både Europa och Nordamerika det kommande året. Mest väntas produktionen i Nordamerika drabbas medan Europaproduktionen inte spås gå ned lika mycket. I Asien väntas fordonsproduktionen hålla sig relativt konstant det närmaste året.

Dåliga nyheter finns också att hitta i Höganäs stigande kostnader för råmaterial och frakter. SKF har tidigare i år varnat för effekterna av stigande kostnader för insatsvaror och jobbar för tillfället hårt med att få upp priserna på sina produkter för att kunna kompensera för den utvecklingen.

För SKF och Autoliv är Höganäs rapport en fingervisning om fortsatt relativt god efterfrågan från fordonsindustin i Europa och Asien men samtidigt en varning om tuffare tider i framtiden. SKF aktien reagerade också negativt på Höganäs rapport och backade 3:50 till 120 kronor. Autoliv backade 50 öre till 202 kronor. Höganäs själva fick se sin aktie gå ned 4 kronor till 150.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets