Högsta årstakten på 28 år för importmarknaden

Producentpriserna i Sverige ökade i årstakt i oktober. Samtidigt noterades den högsta årstakten på 28 år för importprisindex. Det skriver SCB.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från september till oktober steg producentprisindex med 0,1%, skriver SCB. På exportmarknaden steg priserna med 0,2% och på importmarknaden med 2,6%. Priserna på hemmamarknaden var oförändrade.

På exportmarknaden stod högre priser på metaller för det största bidraget till uppgången. På importmarknaden stod råolja för det främsta bidraget.

Årstakten för producentprisindex var 16,8% i oktober. För exportmarknaden låg årstakten på 17,1% och för hemma- och importmarknaden beräknades till 16,8 respektive 17,5%. Det var den högsta årstakten på 28 år för importmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets