Högsta bostadsutbudet på flera år i mars

Utbudet av både villor och lägenheter till salu var i mars det högsta på flera år, men trots det går försäljningen snabbare än i mars i fjol.

Det visar statistik från bostadssajten Booli, enligt ett pressmeddelande.

Utbudet av lägenheter till salu var i mars det högsta en marsmånad sedan Booli började mäta 2009. Utbudet av villor var samtidigt det högsta sedan mars 2015.

“Sannolikt har det höga utbudet en koppling till nyproduktionsmarknaden. Den som köpt nytt innan den sålt sitt tidigare boende lägger ut sin bostad till försäljning när det närmar sig tillträde för nyproduktionen”, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

Booli noterar att ett högt utbud brukar betyda att annonstiderna blir något längre, men det har gått snabbare att sälja sin bostad i år jämfört med i mars i fjol. Annonstiden för lägenheter var 18 dagar i år jämfört med 22 dagar 2018. Det är dock en lång tid jämfört med hur det sett ut några år tillbaka. För villor sjönk annonstiden till 22 från 25 dagar.

Booli konstaterar vidare att utbudet av lägenheter i nyproduktion och succession är lika stort – i mars var ungefär 21.200 lägenheter av vardera ute till försäljning.

“Om vi följer samma trend som bostadsåret brukar följa kommer vi troligtvis se ett rekordhögt utbud efter påsk”, säger Matilda Adelborg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.