Höjda rekommendationer för sydkoreanska börsen

Tre av de mest ansedda amerikanska investmentbankerna för börsrekommendationer har höjt sina rekommendationer för den sydkoreanska börsen - som ofta är en vindflöjel avseende globalhandeln givet hur exportberoende det till ytan lilla landet är.
Höjda rekommendationer för sydkoreanska börsen - kospi-sydkorea_binary_6979593.jpg

Amerikanska Goldman Sachs och Morgan Stanley har höjt den sydkoreanska börsen till övervikt under den senaste veckan, med förväntningar om uppgångar i storbolagens vinster och därmed huvudindexet Kospi under 2020.

Sydkoreanska börsen är upp med knappt 5 procent hittills i år och har således underpresterat med 8 procentenheter jämfört med regionindexet MSCI Asia Pacific (13 procent upp). Sydkorea har varit ett tydligt offer av den tröghet som införts i det globala handelssystemet i takt med att handelskonflikten mellan världsekonomins två största aktörer, USA och Kina, trappats upp.

Goldman Sachs beräkningar visar nu en tydlig vändning. Den genomsnittliga vinsttillväxten landar på 22 procent för landets börsbolag under 2020, efter att vinsterna väntas ha rasat med 33 procent under 2019.

I tillägg till förväntningar på en återhämtning inom produktion av komponenter för teknikindustrin väntas också en återhämtning inom närliggande tillverkning, tung industri, fordonssektorn och basmaterial, skriver banken enligt Bloomberg News.

JP Morgans analytiker väntar sig en ännu snabbare återhämtning i Sydkorea och beskriver Sydkorea som “fjärde kvartalets vändningscase”, givet den stora exponeringen mot konjunkturkänsliga så kallade “värdeaktier” – mogna bolags aktier som är “billiga” om man jämför aktiekursen med bokförda värden och resultat.

Även JP Morgan lutar sig mot en återhämtning inom chiptillverkningssektorn mot vilken Sydkorea har extremt stor exponering, samt förväntningar om skattelättnader under 2020.

Samtidigt spår regionala Nomura att börsjätten Samsung, som är störst i Kospi, väntas öka vinsten med 31 procent nästa år givet att botten är nådd för minneschipsektorn, enligt den japanska bankens analytiker.

Andra stora spelare i den sydkoreanska chipindustrin är bland annat Micron Technology och SK Hynix.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience