Hot om bättre balans
Konjunkturinstitutets chef Svante Öberg lade i måndags fram sittutredningsförslag om begränsning av konflikträtten ochinrättandet av ett nytt medlingsinstitut på arbetsmarknaden. Detviktigaste i förslaget är den så kalladeproportionalitetsregeln, som innebär att konfliktåtgärder måstestå i rimlig proportion till sina kostnader.Det ska till exempel inte bli tillåtet att ta ut ett fåtalnyckelpersoner i strejk om det kan lamslå ett helt företag.Proportionalitetsregeln skulle också hindra konflikter som fårstora effekter för tredje man, i form av till exempel stoppadetransporter och elförsörjning. Sådant har arbetsgivarna i dagsvårt att stå emot.Utredningen föreslår också att stridsåtgärder förbjuds helt motenmansföretag eller företag med endast familjemedlemmaranställda. Varseltiden för stridsåtgärder förlängs till fjortondagar. Ett nytt medlingsinstitut, med stora befogenheter, skadessutom kunna skjuta upp åtgärderna i ytterligare fjorton dagar.
Kostnaden ökar
Följden av den ändring av konflikträtten som Öberg föreslårskulle främst bli att kostnaden ökar för löntagarparten. Därmedblir det också möjligt för arbetsgivaren att till exempel medbara en liten höjning av budet nå ett avtal. Balansen påarbetsmarknaden förbättras.På sikt är lönebildningen Sveriges största ekonomiska problem.Om det inte fanns risk för stigande löner och ökad inflationskulle både finanspolitiken och penningpolitiken kunna lättasoch full sysselsättning återupprättas. Även på fackligt hållinser man förstås att löneökningarna måste begränsas, på någotsätt. Nästa stora prov blir år 2001, när de nuvarande avtalenlöper ut. Samtidigt som utredningen lagts fram har de fackligahuvudorganisationerna, SAF, LO, TCO och Saco, inlettöverläggningar om frivilliga avtal som kan göra lagstiftningöverflödig. Situationen påminner om den då Saltsjöbadsavtaletingick 1938. Även på 1930-talet hotade politikerna medlagstiftning och tillsatte utredningar. Man talade då mycket omövergrepp från fackföreningarnas sida.
Oviss utgång
Nu överlägger alltså åter arbetsmarknadsparterna för att undvikalagstiftning. I dessa diskussioner ingår inte barakonflikträtten utan också arbetsrätten, EMU och skatterna. MenHandels och Transport har hoppat av och TCO har formellt ingenförhandlingsrätt. Utgången är alltså oviss, och beror kanske påom de fackliga organisationerna tar hotet om lagstiftning påallvar.Utredaren Svante Öberg tycker själv att det vore bäst med enförhandlingslösning. Han vill ha en dispositiv lagstiftning, somgör det möjligt för olika parter att förhandla sig till en egenlösning, på det sätt som redan skett inom industrin. Iregeringsförklaringen i oktober sade statsminister Göran Perssonatt alla frågor som berör förhållandet mellan de anställda ochföretagen bör formas i samarbete mellan parterna.Det är kanske Perssons uttalande som har gjort att en del inomfacket hoppas att det inte alls blir någon lagstiftning. Ensådan stöds av de fyra borgerliga partierna och delvis avmiljöpartiet, medan vänsterpartiet troligen följer de fackligaorganisationerna. Ett regeringsförslag skulle lätt gå igenomriksdagen, men kan spräcka samarbetet med vänsterpartiet. Menutan ett trovärdigt hot om lagförslag kanske det inte hellerblir någon förhandlingslösning.
BILDTEXT: Balansen på arbetsmarknaden förbättras med Svante Öbergsförslag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.