Hushållen lika nedstämda som vid finanskrisen

Stämningsläget i ekonomin är betydligt starkare än normalt, men för hushållen ser det betydligt mörkare ut. Det visar den senaste Konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet, KI.
Mynt och plånbok, hushållen
Foto: Henrik Montgomery / TT

KI:s barometerindikator backade i mars till 110,3 från 113,1 i februari. Stämningsläget i ekonomin är emellertid fortfarande betydligt starkare än normalt. Dock är konfidensindikatorn för hushållen ner med hela 15,5 enheter och ligger nu på den lägsta nivån sedan 2009.

Konfidensindikatorn för hushållen föll under mars från 89,0 till 73,5. Makroindex, som sammanfattar hushållens syn på den svenska ekonomin, föll tillbaka med nästan 14 enheter, till 89,4. Mikroindex, som sammanfattar hushållens syn på den egna ekonomin, föll med drygt 16 enheter, till 71,2.

Vidare fortsatte de kraftiga svängningarna i detaljhandelns konfidensindikator. Indikatorn föll med 7,7 enheter till 111,3.

“Orsaken till månadens förändring är att färre företag uppger att varulagren är för små samt dystrare förväntningar på framtida försäljningsvolym”, skriver KI.

Vidare backade konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet med 0,7 enheter, men läget är fortsatt starkare än normalt.

Såväl tillverkningsindustrins konfidensindikator och tjänstesektorns indikator steg under månaden. Tillverkningsindustrins konfidensindikato steg med 0,7 enheter till 125,0 och tjänstesektorns indikator ökade med 1,4 enheter till 108,3.

“En bransch som utmärker sig är hotell- och restaurangbranschen där indikatorn är mycket starkare än normalt. Företagen har tidigare varit väldigt missnöjda med uppdragsvolymen men även den närmar sig nu ett normalläge”, skriver KI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.