Batljans holdingbolag pausar räntebetalningarna

Ilija Batljan Invest meddelar under tisdagskvällen att de skjuter upp räntebetalningar på hybridlån på grund av den inställda utdelningen från SBB. Afv avslöjade redan i början av maj att pengar saknades för att täcka just dessa betalningar.
Batljans holdingbolag pausar räntebetalningarna - ILJA BATLJAN
Ilija Batljan, VD för fastighetsbolaget SBB. Foto: Stina Stjernkvist / SvD

Ilija Batljan Invest AB:s största innehav är fastighetsbolaget SBB, där Ilija Batljan är VD och den enskilt största ägaren med cirka 18,4% av rösterna och 4,8% av kapitalet via sitt holdingbolag.

De 79 miljoner aktierna i SBB har per den 26 april gett en negativ avkastning för Ilija Batljan Invest på närmare -83%, exklusive utdelningar, enligt Holdings.

Den 8 maj meddelade SBB att bolaget har för avsikt att skjuta upp utbetalningen av den redan beslutade utdelningen.

”Det skapar ett inkomstbortfall för Ilija Batljan Invest AB på 114 miljoner kronor. Vilket i sin tur ställer ett frågetecken kring hur bolaget ska betala räntor som uppgår till minst 140 miljoner kronor per år”, skrev Affärsvärlden i samband med beskedet.

en viktig komponent

Under tisdagskvällen bekräftade Ilija Batljan invest vilken effekt den inställda utdelningen ger.

”Utdelningen från SBB är en viktig komponent för bolagets totala intjäning. IB Invest har bland annat ett hybridlån med evig löptid med ränteförfallodagar 15 mars, 15 juni, 15 september, samt 15 december. Per villkoren för hybridlånet förbehåller sig bolaget rätten att ensidigt fatta beslut om att skjuta upp enskilda eller flera räntebetalningar. Mot bakgrund av det beslut som ämnas fattas vid SBBs bolagsstämma den 14 juni, har IB Invest beslutat att tillfälligt skjuta upp räntebetalningarna med start fr.o.m den 15 juni”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Under måndagen meddelade också SBB:s styrelse att den strategiska översynen av bolaget ska utökas, till att eventuellt innefatta en försäljning av bolaget som ett alternativ.

rådande marknadsförutsättningar

”Oaktat IB Invests vilja och ambition att över tid fullgöra samtliga förpliktelser gentemot investerare, anser bolaget att den tillfälliga åtgärden att skjuta upp hybridlånets räntebetalningar är aktsam mot bakgrund av rådande marknadsförutsättningar samt det förväntade beslutet från SBBs bolagsstämma om att senarelägga utdelningen.”

IB Invest skriver att de ska arbeta aktivt för att återuppta räntebetalningarna på hybridlånet så snart tillfälle ges.

Totalt äger Ilija Batljan 137 miljoner aktier i SBB, motsvarande 31,6% av rösterna och 8,3% av kapitalet, via IB Invest och Health Runner, med en avkastning per den 26 april på -81%, enligt Holdings.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets