SBB: Försäljning kan vara ett alternativ

Fastighetsbolaget SBB meddelar nu att styrelsen har beslutat att utvidga sin strategiska översyn. Ett alternativ kan vara försäljning av bolaget. Så sent som i fredags så sänkte Fitch SBB:s långsiktiga kreditbetyg till BB+, vilket innebär skräpstatus.
SBB: Försäljning kan vara ett alternativ - SBB – SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET
Ilija Batljan, VD för SBB. Foto: Johan Nilsson & Stina Stjernkvist / TT

”Som ett led i denna strategiska översyn kommer styrelsen att överväga alternativ som kan generera maximalt värde för SBB:s aktieägare. Sådana alternativ kan inkludera en försäljning av bolaget, affärssegment eller specifika tillgångar så väl som andra strategiska transaktioner”, skriver bolaget i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Styrelsen har dock beslutat att en nyemission av A-, B- eller D-aktier inte är en del av översynen.

I fredags kväll sänkte kreditvärderingsinstitutet Fitch sitt långsiktiga kreditbetyg för SBB från BBB- till BB+, med negativa utsikter. Fitch pekar på att refinansieringsrisken också har ökat med betydande kommande obligationsförfall 2023 och 2024.

SBB själva skriver att de vuxit snabbt och lönsamt och att de den 31 mars 2023 ägde fastigheter värda 134 419 miljoner kronor.

”Styrelsen anser att det inneboende aktievärdet i verksamheten är väsentligt högre än SBB:s nuvarande marknadsvärde. Styrelsen har därför beslutat att det är i aktieägarnas intresse att utvidga sin översyn av strategiska alternativ för att avgöra vilket av de tillgängliga alternativen som maximerar aktieägarvärdet, samtidigt som förstklassig service till bolagets hyresgäster fortsatt säkerställs.”

J.P. Morgan Securities och SEB har anlitats som finansiella rådgivare. Vinge har anlitats som legal rådgivare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.