IMF: Riskerna stiger i svensk ekonomi

Sveriges ekonomi får upp farten, men även riskerna stiger, skriver IMF i ett utlåtande.

Finansiell instabilitet kopplat till hushållens skuldsättning utgör ett växande orosmoment, enligt valutafonden. Vidare hänvisas det till externa risker, såsom en inbromsning i den globala handeln, som skulle kunna förvärra oron kring den låga svenska inflationen.

Att Sverige hanterar de finansiella riskerna utgör en viktig prioritet för landets ekonomiska politik, anser IMF.

Vidare upprepar valutafonden budskapet att den finansiella stabilitetsagendan måste innefatta åtgärder som begränsar efterfrågan, så att efterfrågan på bolånekrediter styrs i riktning mot en hållbar bana. Även vikten av att mildra utbudsbegränsningarna kring bostadsmarknaden framhålls.

Riksbankens penningpolitik måste fortfarande balansera inflationen och riskerna kring den finansiella stabiliteten, enligt IMF. Makrotillsynen utgör visserligen den första försvarslinjen, men om inte beslutsamma åtgärder vidtas kan Riksbanken behöva föra en mindre expansiv penningpolitik, argumenterar valutafonden.

Det finns en risk att inflationen kan komma att ligga kvar under tvåprocentsmålet under en längre tid än förväntat, heter det samtidigt i utlåtandet.

IMF anser att strukturella åtgärder kan bidra till att minska arbetslösheten. Vidare anser valutafonden att det är rätt att finanspolitiken vänds i riktning mot budgetkonsolidering. Det finanspolitiska ramverket har gynnat Sverige väl, enligt IMF.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.