Indiens Warren Buffett: Ekonomin kommer att återhämta sig med en smäll

Den indiske miljardären och investeraren Rakesh Jhunjhunwala säger att han är väldigt optimistisk inför landets tillväxtutsikter.

Efter fem år av bankkris och undermåliga kapitalinvesteringar säger Rakesh Jhunjhunwala, som brukar kallas för Indiens Warren Buffett, att han ser en ljusning för den indiska ekonomin. Han tror att tillväxten kommer att ligga på 8 till 9 procent i närtid och att den långsiktigt kan gå upp till tvåsiffrigt.

– Handelskonflikten mellan Kina och USA är ett fantastiskt tillfälle för Indien. Jag ser inte någon anledning till att tillväxten i Indien inte ska komma tillbaka med en smäll, säger han i en intervju med CNBC.

– Vi har ökat vår tillväxttakt varje decennium sedan vi blev självständiga. Jag tror att Indien sitter på det som kan bli den högsta tillväxtnivån landet någonsin sett, från 2020 till 2030, säger han och pekar på flera sektorer som han tror extra mycket på, såsom flyg, läkemedel, infrastruktur och banker.

CNBC pekar dock på att rapporter visar att investerare och ekonomer är alltmer skeptiska till Indiens officiella tillväxtsiffror. Även Indiens tidigare centralbankschef Raghuram Rajan har uttryckt skepticism över siffrorna, något som Rakesh Jhunjhunwala kritiserar.

– Bara för att du inte håller med om dina siffror, är misstänksam mot dem, så kan du inte säga att beräkningsmetoden inte är korrekt. Om siffrorna inte är korrekta så borde Raghuram Rajan ha rättat till dem. När han var centralbankschef, vad gjorde han?

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här