Industrins orderingång minskade

Industrins orderingång minskade i juli 2021 jämfört med juni. Dock visade en majoritet av delbranscherna en positiv utveckling. Det skriver SCB.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Industrins totala orderingång minskade med 1,4% i juli 2021 jämfört med juni, i säsongsrensade tal. Det skriver SCB.

“En majoritet av industrins delbranscher visade positiv utveckling på månadsbasis i säsongsrensade tal trots den negativa månadsutvecklingen för totala orderingången”, skriver dock SCB.

Den största ökningen stod industribranschen Annan transportmedelsindustri för. Branschen ökade med 121,7% jämfört med juni. Den största minskningen noterades hos branschen Kemi- och läkemedelsindustri ,som minskade med 13,5%.

Orderingången från hemmamarknaden ökade 0,9% samtidigt som exportorderingången minskade 5,7%.

Jämfört med juli föregående år ökade orderingången med 13,5% i kalenderkorrigerade tal. Hemmamarknaden steg 8,4% medan exportorderingången steg 16,9%. Dock noterar SCB att covid-19-utbrottet i mars 2020 måste beaktas vid tolkning av denna jämförande statistik.

Samtidigt har den säsongsrensade månadsutvecklingen i juni jämfört med maj reviderats ned med 1,0 procentenheter till en månadsutveckling på 0,1%. Utvecklingen i juni jämfört med samma månad 2020 har reviderats ned med 2,1 procentenheter till 22,3%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.