Skanskas julklapp: Ordrar för 13 miljarder kronor

I en tid då makroekonomerna spår dystra utsikter för byggbranschen går Skanska mot strömmen ordermässigt. Bara i december har bolaget kommunicerat ordrar till ett värde av 13 miljarder kronor.
Skanskas julklapp: Ordrar för 13 miljarder kronor - SKANSKA ANDERS DANIELSSON
Anders Danielsson, VD för Skanska. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Det är en diger lista med ordrar som byggbolaget Skanska rott hem i december, med tonvikt på USA-marknaden.

Sjukhusutbyggnader, nya universitetslokaler, trafikförbättringar, renovering av rederi och en norsk undervattenstunel är några av uppdragen. Även tre egna investeringar i bostadsprojekt i Finland, Tjeckien och Danmark har hunnits med i julruschen.

SKANSKAS ORDERLISTA DECEMBER 2022

29 december: Avtal om att bygga ut Christus Santa Rosa Hospital-Westover Hills Hospital i Texas, USA. Ordervärde 960 miljoner kronor.

29 december: Tecknar i joint venture kontrakt med University of Texas at Tyler om att bygga nya lokaler för läkarutbildning. Ordervärde: 1,1 miljarder kronor.

28 december: Ska förbättra en trafikplats i Corona i Kalifornien. Ordervärde 1,2 miljarder kronor.

28 december: Får i uppdrag av Riksbyggen att bygga flerfamiljshus med 127 bostadsrättslägenheter vid Masthuggskajen i Göteborg. Ordervärde 330 miljoner kronor.

27 december: Tecknar kontrakt med Aecom om renovering av Norfolk Naval Shipyard i Portsmouth, Virginia, USA. Ordervärde 570 miljoner kronor.

22 december: Köper mark i Finland för 210 miljoner kronor, för att bygga kontorslokaler, lägenheter och kommersiella lokaler

21 december: Avtal med Studentsamskipnaden i Stavanger i Norge för att bygga en sportanläggning och centrum för studenthälsa. Ordervärde 320 miljoner kronor.

15 december: Tecknar kontrakt om att bygga en ny skola i finska Valkeakoski. Ordervärde 300 miljoner kronor.

14 december: Investerar cirka 610 miljoner kronor i ett bostadsprojekt i Helsingfors. Ordervärde 490 miljoner kronor.

13 december: Avtal med Akademiska Hus om att bygga nya lokaler för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Ordervärde 1,2 miljarder kronor.

13 december: Kontrakt för renovering av en vårdbyggnad i New York. Ordervärde 520 miljoner kronor.

12 december: Kontrakt med norska Statens vegvesen om att bygga en undervattenstunnel i Rogaland. Ordervärde 5,2 miljarder kronor.

9 december: Investerar 480 miljoner kronor i ett bostadsprojekt i Prag, Tjeckien.

8 december: Investerar motsvarande cirka 780 miljoner kronor i ett nytt bostadsprojekt i Herlev i Danmark.

2 december: Tecknar avtal om att renovera och bygga ut en kontorsbyggnad i Pennsylvania, USA. Ordervärde 630 miljoner kronor.

Marknaden verkar dock föga imponerad då aktiekursen sjunkit 3% sedan 30 november. Hittills i år har aktien backat 29% på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets