Inflationssiffran för december: ”Usch, oväntat hög”

Inflationstakten enligt KPIF landade på 10,2% i december 2022. Förväntat var 9,9%. Ökningen beror till stor del på elpriserna som ökade med hela 28,8% i december.
Elpriser, inflation
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT

Dagens inflationssiffra är en uppgång från november då inflationstakten var 9,5%.

”Usch – oväntat hög svensk inflation på grund av energipriser; cementerar +50 punkter i februari från Riksbanken. Håll ut – snart ska även svensk inflationskurva börja peka nedåt. Energipriser är en fortsatt joker”, skriver SEB:s seniora ekonom Robert BergqvistTwitter.

Elpriserna ökade med 28,8% i december jämfört med föregående månad. Livsmedelspriserna har ökat med 18,6% under det senaste året.

Stigande räntekostnader bidrog med 2,3 procentenheter till inflationstakten enligt KPI, som uppgick till 12,3%. Förväntat var 12%.

Nordea menar att utfallet inte är så dramatiskt som det verkar:

”Kärninflationen ligger strax över Riksbankens prognos. Elpriserna var den största överraskningen i december, men de har sjunkit rejält i början av året. Det innebär att den totala inflationen troligen kommer att ligga nära Riksbankens prognos igen redan i januari. Vi håller fast vid vår prognos om en räntehöjning på 50 baspunkter i februari och att banken håller sig på en oförändrad nivå under resten av 2023.”, skriver banken i en kommentar.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi steg från 8% i november till 8,4% i december.

”Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco