Laddar

Inflationen rusar vidare – högre än väntat i september

Inflationen i Sverige ökade mer än väntat i september. KPIF steg med 9,7% - en uppgång från augusti då inflationstakten var 9%.
Inflationen rusar vidare – högre än väntat i september - MATKASSE MED KVITTO
Foto: Fredrik Sandberg / TT

“Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Bland livsmedelsprodukterna var det bröd och övriga spannmålsprodukter som ökade mest i pris. Även priset på kaffe hade en stor påverkan.

Prisuppgångarna motverkades av bland annat sjunkande priser för drivmedel och andra kostnader för fordon.

KPIF steg med 1,1% från augusti till september. Under motsvarande period föregående år steg priserna med 0,5%.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 10,8% (+9,8), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 10,5%.

“Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika”, säger Caroline Neander.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg kommenterar de färska inflationssiffrorna på Twitter:

“Ruskig höstinflation! Brett och högt inflationstryck gör att räntehöjningarna är så gott som huggna i sten”, skriver hon.

KPIF exklusive energi landade på 7,4% i september och det är i linje med Riksbankens prognoser, framhåller såväl Swedbanks ekonom Glenn Nielsen som Danske Banks makroekonom Therese Persson på Twitter.

“Vi räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i november”, skriver Nielsen.

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, kommenterar också dagens siffror.

“Inflationssiffran kom in några tiondelar högre än förväntat men i linje med Riksbanken förväntningar. Mycket tyder på att inflationen kommer att toppa ut i de kommande månaderna eller tidigt in i det första kvartalet 2023. Dagens besked ändrar inte på vår förväntning om ytterligare räntehöjningar i november med 0,75%. Oavsett, det mest intressanta är om inflationen sjunker så brant som Riksbanken tror under det första och andra kvartalet nästa år. Om den inte gör det kommer Riksbanken att fortsätta med höjningar och höja betydligt mer än vad som ligger i sin prognos från september”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.