Inflationsförväntningarna sjunker

Den svenska KPI-inflationen väntas vara 1,7 procent om ett år, 1,7 procent om två år och 1,9 procent om fem år.

Det visar Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning av förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden, arbetsmarknadens parter och inköpschefer.

I den förra enkäten, i juni, väntades en inflation på 1,9 procent på ett års sikt, 1,9 procent på två års sikt och 2,0 procent på fem års sikt.

Arbetstagarorganisationerna spår en inflationstakt på 1,8 procent om ett år, 1,9 procent om två år och 2,0 procent om fem år. I den förra enkäten, i juni, låg deras inflationsförväntningar på 2,0 procent på ett års sikt, 2,0 procent på två års sikt och 2,0 procent på fem års sikt.

Arbetsgivarorganisationerna spår en inflationstakt på 1,7 procent om ett år, 1,7 procent om två år och 2,0 procent om fem år. I den förra enkäten, i juni, låg deras inflationsförväntningar på 1,8 procent på ett års sikt, 1,9 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt.

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här