Inflationstakten i Sverige den högsta på 31 år

Inflationstakten enligt KPIF kom in över förväntan i maj.
Inflationstakten i Sverige den högsta på 31 år - WEB_INRIKES
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery / TT

Inflationstakten enligt KPIF, det vill säga förändringen från samma månad föregående år, var 7,2% i maj 2022. Det är den högsta inflationstakten enligt KPIF sedan december 1991 och en uppgång från april då inflationstakten var 6,4%. Analytikerna hade i snitt väntat sig en inflationstakt på 7,0%.

Enligt SCB bidrog ökade priser för livsmedel och alkoholfria drycker till en högre inflationstakt. Prisökningen på livsmedel och alkoholfria drycker, från maj 2021 till maj 2022, var den största på 39 år.

Ökade elpriser samt transportpriser, där drivmedel och inköp av bilar ingår, bidrog också till årsförändringen.

Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter kom in på 5,4% i maj, en ökning jämfört med april då den var 4,5%. Siffran var även här över förväntan. Väntat var 5,2%.

Månadsförändringen i KPIF från april till maj var 1,0%. Här låg förväntningarna på 0,7%. Under motsvarande period föregående år steg priserna med 0,2%.

”Stigande livsmedelspriser bidrog starkt till inflationstakten”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Riksbankens senaste prognos pekade på en KPIF-inflation på 6,3% samt en KPIFXE-inflation på 4,8% i maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.