Inför vändningen

Flera storbolag börjar bli attraktiva igen, liksom ett par mindre bolag med stark koppling till telekomindustrin. Affärsvärlden har lusläst börstabellen i jakten på de närmaste månadernas vinnare.

De större bolagen börjar tappa alltmer mark på börsen. Det har lett till att gapet i värderingen mellan små och stora företag minskat kraftigt. Frågan är om inte den så kallade småbolagsrabatten snart är borta, ty många storbolag börjar bli riktigt billiga. Ta till exempel byggbolaget Skanska. Kursnedgången i aktien har gjort att börsvärdet snart närmar sig substansvärdet. Till det ska läggas en rörelse som omsätter sisådär en 160 miljarder kronor per år. Det kan knappast anses som dyrt. Om kursnedgången fortsätter eller inte är det svårt att sia om, men den som köper aktien idag gör nog en riktigt bra affär på ett par års sikt.

Försäljning hägrar

Liknande tanke borde fungera på ABB. Här är riskerna betydligt större och mer kända, men en aktie ska köpas när det ser som mörkast ut. Så vitt Affärsvärlden förstår rycker en försäljning av finansrörelsen allt närmare och en affär kan bli klar i sommar. Det innebär att balansräkningen kommer att se allt sundare ut och soliditeten bli klart högre. Lägg därtill även att fastighetsaffären presenteras när som helst. Och även om vinsten i det fallet blir obetydlig kan pengarna i alla fall användas till amorteringar av skulder. Med nuvarande värdering handlas ABB till ett p/e-tal runt 10-12 på nästa års vinst. Som sagt, riskerna är dock större än i Skanska.

På tal om risker så måste vi återigen konstatera att Elektronikgruppen och Lagercrantz är spännande investeringar på sikt. Trots vinster och skuldfria balansräkningar tillhör de två faktiskt de småbolag som rasat ordentligt den senaste tiden. Inriktningen mot telekomindustrin har satt sina spår i kurserna. Och det må vara rätt. I båda rapporterna går det tydligt att utläsa att efterfrågan inte riktigt vill ta fart från de stora jättarna.

Snabb vändning

Det är visserligen ingen överraskning, med tanke på det allmänna läget i branschen. Men underleverantörerna känner snabbast av en vändning och när det vänder då går det snabbt. Därför ligger konsensusprognoserna på marknaden otroligt lågt när det gäller vinsterna nästa år. I båda bolagen är p/e-talen långt under tio. Återstår att se om det blir så, men klart är i alla fall att aktierna är bra alternativ för dem som tror på telekomindustrin, men inte vill köpa Ericsson. Vem vet, ett sätt att skapa synergivinster vore ju att slå samman de båda bolagen.

På förlorarlistan syns återigen NetInsight. Vad har nu framkommit? Tja, som vanligt – för vilken gång i ordningen, vi har tappat räkningen – är det dags för en nyemission. Det forna miljardbolaget har nu bara ett börsvärde på 206 miljoner. Det är ändå mycket för ett företag som bara omsätter 20 miljoner och ständigt talar om genombrott utan att det kommer något. Aktieägarna måste ha tålamod av guds nåde, eller också vet de något som vi andra inte vet. Klart är att Aragon och Banco med flera ägare har en del att förklara för sina andelsägare om ingenting händer inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder