Inga aristokrater men väl mästare

GRAF Här är bolagen som är närmast att bli Nordens utdelningsaristokrater.

Akademiska börsstudier visar att utdelningar förklarar en betydande del av aktiemarknadens historiska avkastning, om inte huvuddelen.

På kort sikt är utdelning bara ett av flera grepp för överföring av kapital från bolag till deras ägare. Ihållande utdelningsförmåga är något annat, och kan ses som ett av flera kvitton på bolag som genererar kassaflöde så att det räcker och blir över.

Att investera i bolag med ihållande tillväxt i utdelningen är stort i USA, där strategin överavkastat långsiktigt mot börs­index. Mest populära är så kallade utdelningsaristokrater, bolag som har minst 25 år på raken av oavbrutna utdelningshöjningar, per aktie.

I tabellen har Affärsvärlden skannat Factsets databas efter nordiska utdelningsaristokrater. Det korta svaret är att det för stunden inte går att finna några.

Längst fram i väntrummet till att bli dubbade som nordisk utdelningsadel står två danska hälso-/läkemedelsjättar: Coloplast kan vara aristokrat 2019 och Novo Nordisk 2020. Näst på tur finns två av svensk fastighetssektors mer försiktiga storbolag: Hufvudstaden (potentiellt 2021) samt Castellum (potentiellt 2022).

För att mjuka upp bedömningen har även utdelningsmästare rankats, vilka får ha haft oförändrad utdelning men inga sänkningar de senaste 25 åren. Förutom Coloplast och Novo Nordisk håller Per Aarsleff i Danmark, Atlas Copco och H&M i Sverige samt Orkla och Tomra i Norge redan nordisk mästarklass.

Ovanstående artikel publicerades ursprunglingen som ”Blivande aristokrater” i Affärsvärlden Nr  6/2018.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.