Inga fler poolare

Förvärvsvågen bland amerikanska IT-företag kan vara på väg motsitt slut. Den så kallade poolingmetoden ska avskaffas.

Förvärvsvågen bland amerikanska IT-företag de senaste åren harvarit bränslet för den kraftiga uppvärderingen av aktierna.Framförallt bland internetföretagen har en ström av förvärvdrivit upp kurserna till ständigt högre höjder. Bara det senasteåret har företag som Yahoo och America Online flerdubblat sinaaktiekurser. Möjligheterna att använda poolingmetoden är enförklaring till förvärvsivern.Men nu kan det snart vara slut på de glada dagarna. FinancialAccounting Standards Board (FASB), som reglerar de amerikanskaredovisningsbestämmelserna, har nämligen röstat för att slopapoolingmetoden helt och hållet. Om beslutet fullföljs kommermetoden att avskaffas från 1 januari år 2001.

Slipper skriva av

Poolingmetoden är en redovisningsmetod som kan användas när tvålikvärdiga bolag går samman. Genom att använda den slipperföretagen s.k. goodwill, som ofta uppstår när den vanligaförvärvsmetoden används, och som består av skillnaden mellanköpeskilling och det förvärvade bolagets eget kapital. Dennagoodwill måste skrivas av, och därmed minskar koncernensredovisade vinst.Officiellt har det krävts att det är två likvärdiga företag somgår ihop för att poolingmetoden ska anses lämplig. Inget av demska kunna pekas ut som köpare. I praktiken har dockpoolingmetoden använts vid alla möjliga förvärv. Tolkningen avvad som är två likvärdiga bolag har tänjts allt längre.Internetföretaget Yahoo, med ett börsvärde på 315 miljarderkronor använde exempelvis poolingmetoden vid förvärvet avbetydligt mindre Broadcast.com, värt drygt 48 miljarder kronor.

Miljardskillnad

Att företagen vill undvika förvärvsmetoden är lätt att förstå.IT-företagen har normalt höga börsvärden, men litet egetkapital. Det gör att förvärvsmetoden ger extra mycket goodwillför IT-företag. Hade exempelvis Yahoo varit tvungen att användaförvärvsmetoden vid köpet av Broadcast.com hade det gett engoodwillpost på 47,5 miljarder kronor.Men egentligen ska inte redovisningsmetoden ha någon betydelseför vilka förvärv som genomförs. Enligt populär finansiell teoribestäms inte värdet på ett företag av de redovisade vinsterna,utan av de kassaflöden som företaget genererar till aktieägarna.Goodwillavskrivningar motsvaras inte av några kassaflöden ochska därför inte heller påverka värdet.I praktiken finns dock en psykologisk spärr mot förvärv som gerstora goodwillavskrivningar. Aktiemarknaden är fortfaranderesultatfixerad och internetbolagen, liksom alla andra bolag,vill helst gå med vinst. På sikt hotar därmed affärsaktivitetenpå den amerikanska IT-marknaden att avta, vilket i sin turriskerar att sänka kurserna. På kort sikt kan dock hotet omslopad pooling leda till ännu högre aktivitet, eftersom mångaföretag kan tänkas passa på att utnyttja poolingmetoden medanden fortfarande är til-låten.De svenska reglerna för hur poolingmetoden får tillämpas ärbetydligt striktare. I Sverige har också IT-affärerna varitbetydligt färre än i USA. De få större affärer som gjorts harvarit WM-datas och Sigmas köp av de betydligt mindre och lägrevärderade tekniska konsulterna Caran och Benima Ferator. Deövriga två stora affärerna har gjorts med poolingmetoden, dvs.finska Tietos köp av Entra och Enator. De finska reglerna förpooling är nämligen mer flexibla.

Nya mått

Eventuellt får beslutet från FASB följden att t.ex. IT-branscheni högre utsträckning börjar använda sig av kassaflödesmått, därgoodwillavskrivningarna alltså inte spelar någon roll.Alternativt kommer aktiekurserna anpassa sig nedåt. Men det ärkanske för tidigt att räkna ut poolingmetoden. Stora ochinflytelserika intressen vill säkert fortsätta att poola.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG