Ingen butiksdöd på fastighetsmarknaden

Ryktet om de fysiska butikernas död är betydligt överdriven.
Ingen butiksdöd på fastighetsmarknaden - mall-of-scandinavia-affarsvarlden-700-394_binary_6830815.jpg

På en del rubriker kan det låta som att svensk butikshandel är inne i en långsam dödsspiral där e-handeln tar över.

Den bilden kan behöva nyanseras när det 2016 färdigställdes 200 000 kvadratmeter ny fysisk handelsyta i Sverige. Och det planeras för 2,6 miljoner kvadratmeter till – motsvarande 26 stycken Mall of Scandinavia, Solnas omskrivna jätteköpcentrum.

Det framgår av köpcentrumdatabasen Swedish Shopping Centre Directory (SSCD) senaste uppdatering. Databasen publiceras av HUI, NSCS och Datscha.

Ett trendbrott är att endast en femtedel av 2016 års nya yta tillkom i storstadslänen, som annars varit drivande i utvecklingen.

I transaktionsflödet där handelsfastigheter köps och säljs är det fortsatt storstadslänen som dominerar, med 55 procents andel av transaktionssummorna 2016. Av detta var 21 procentenheter i Stockholms län isolerat.

Samtidigt rusade både den totala transaktionsvolymen och antalet affärer i handelssegmentet i fjol.

– Datscha kan konstatera att intresset för handelsfastigheter har ökat radikalt. Handelssegmentets totala transaktionsvolym för 2016 hamnade på nära hela 40 miljarder kronor. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2015. Det är den största volymen sedan finanskrisen 2008, säger fastighetsdata- och analysbolaget Datschas analyschef Kristina Andersson.

Datscha bekräftar för Affärsvärlden att investeraraktiviteten fortsätter öka även under inledningen av 2017. Hittills under 2017 summerar transaktionsvolymen inom handelssegmentet enligt Datscha till cirka 5,5 miljarder – en 23 procentig ökning mot samma tidsperiod i fjol.

En anekdotisk datapunkt på temat nämns i fastighetsrådgivaren Pangeas färska månadsrapport: februari månads största svenska fastighetsaffär var Starwood Capitals försäljning av köpcentret Bromma Blocks för uppskattningsvis 2,1-2,4 miljarder kronor. Köpte gjorde CBRE. Utländska investerare är alltså ännu inte rädda för svensk handel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.