Ingen USA-notering i sikte för Skandia
Det beskedet Skandias finanschef Ulf Spång.
”Det finns bara ett skäl för Skandia att vara noterat på någon börs i New York och det är om vi skulle vilja göra en nyemission. Vi kan ju inte vända oss till amerikanska investerare om vi inte har några nya aktier att sälja. En ren notering är inte intressant”, säger Ulf Spång.
Beskedet går på tvärs mot vad som tidigare kommunicerats till aktiemarknaden. Skandia har tidigare sagt att de gärna skulle vilja möjliggöra för fler amerikanska investerare att köpa Skandia aktier. Den amerikanska marknaden står för ungefär 45 procent av Skandias nyförsäljning av sparandeprodukter och två tredjedelar av den framtida vinsten från nytecknade försäkringar. Sedan Skandia renodlats till ett rent sparandebolag har steget över Atlanten därför setts som naturligt. Skandias redovisning är dessutom helt förberett för den amerikanska aktiemarknaden. Enligt Ulf Spång har det tagit flera år att anpassa Skandias redovisning till amerikansk standard, US Gaap.
Det har spekulerats i att det kvarvarande aktieägandet i försäkringsbolaget If är den egentliga orsaken till att noteringen i USA skjutits upp? ”Nej så är inte fallet. If har inget med det här att göra alls”.
Finska Pohjola ska sälja en stor aktiepost i Skandia på cirka 10 procent. Kan inte Skandia se till att de aktierna säljs till amerikanska investerare? ”Vi har lovat att bistå Pohjola när de ska sälja sina aktier men att göra det samtidigt med en USA-notering är inte aktuellt”, säger Ulf Spång.
På tisdagen offentliggjorde Skandia försäljningssiffrorna för september månad. Försäljningen på 14 miljarder kronor låg något lägre än föregående månad och förstärkte bilden av att Skandias amerikanska sparkunder är känsliga för kursutvecklingen på amerikanska aktier, speciellt fonderna som placerar på den tekniktunga Nasdaq-börsen. Hittills under år 2000 har Skandia sålt försäkringar för 154 miljarder kronor, en ökning med 62 procent jämfört med året innan. Skandias börskurs steg med 1 krona till 175 kronor under gårdagen.
”Vi har haft en bra försäljningsutveckling i samtliga marknader. Ett av våra långsiktiga mål har varit att bredda tillväxten till att även inkludera andra marknader än USA. Det har vi lyckats med”, säger Ulf Spång som pekar ut både Storbritannien och Sverige som marknader där tillväxten skett i tresiffriga tal den senaste månaden. Även den tyska marknaden växer med tresiffriga tal, om än från en låg nivå.
Avmattningen i USA skyller Ulf Spång på att tillväxten nu sker från en högre nivå. Dessutom finns det säsongsmässiga effekter.
”Det finns ett cykliskt inslag i försäljningen på den amerikanska marknaden. Ofta säljs färre produkter under perioden juli till och med oktober. Vi räknar därför med att den amerikanska marknaden kommer tillbaka först i november och december”, säger Ulf Spång.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.