Ingves: Inflationen i april visar att det var nödvändigt att höja räntan

Riksbankschefen Stefan Ingves har kommenterat inflationen i april, som var högre än föregående månad och över analytikernas förväntningar. Enligt Ingves visar utfallet att det var nödvändigt att höja räntan så att den inte höga inflationen biter sig fast. Det sade han i ett tal hos Danske Bank på torsdagen.
Stefan Ingves, Riksbanken räntan
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani / TT
Ingves sade också att inflationen kan ligga kvar på 6% under flera månader, och i en sådan situation kan Riksbanken inte sitta still vid sidan.

Överlag bedömer han inflationen att vara alltför hög även om den är lägre ur en internationell jämförelse. Han sade att Riksbanken kommer att behöva studera detaljerna i de senaste inflationssiffrorna.

Under talet sade Ingves även att inflationen är mycket mer volatil än på länge och att det ur ett inflationsperspektiv vore riktigt illa om kronan försvagas alltför mycket.

Flera banker har efter morgonens inflationssiffra justerat sina prognoser och räknar med att Riksbanken höjer med 50 punkter i juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.