Inledning kring nollan väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagens handel med små indexrörelser efter att ha stigit på bred front dagen före.

Torsdagen har bjudit på ännu en rapportintensiv morgon, där bland annat strålterapibolaget Elektas orderingång var klart lägre än väntat.

I New York handlades börserna upp på onsdagen sedan Kinas centralbank meddelat planer på ytterligare åtgärder för att ge stöd åt landets ekonomi. Beskedet flyttade fokus från coronavirusutbrottet. S&P 500 steg 0,5 procent.

Asienbörserna bjöd på mindre rörelser och mer markant uppåt i Fastlandskina. Antalet nya smittade i Kina var på onsdagen det lägsta sedan den 23 januari, men metoden för att beräkna har åter ändrats. Samtidigt rapporteras två döda från Japan och en ökning av smittade i Sydkorea.

Vid 8.30-tiden låg terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 runt nollstrecket. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning på +0,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna noterades strax över oförändrade nivåer.

Strålterapisystemleverantören Elekta rapporterar en trög orderingång från USA under bolagets tredje kvartal, november till januari. Elekta uppger sig ha vidtagit åtgärder för att förbättra utvecklingen, med en nedgång som drivs av den amerikanska marknaden.

Kundanskaffningsbolaget Catena Medias rapport för det fjärde kvartalet var med avseende på intäkter, ebitda och justerad ebitda i linje med den vinstvarning som skickades ut för två dagar sedan. Styrelsen har satt nya finansiella mål och bolaget ska minska sina skulder.

Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, ökade bruttoresultatet med 42 procent till 440 miljoner kronor (310) i fjärde kvartalet.

En rad riktade nyemissioner har presenterats sedan onsdagens börsstängning.

I Sivers riktade emission blev teckningskursen 9:00 kronor. Aktien stängde på 11:20 kronor på onsdagen och med det som utgångspunkt blev rabatten 19,6 procent. Sivers aktie har stigit brant de senaste dagarna och i förhållande till snittkursen under de fem senaste handelsdagarna blev rabatten cirka 3 procent, enligt bolaget.

Kursen i den riktade emission som Cantargia aviserade och genomförde på onsdagskvällen fastställdes till 22:50 kronor. Aktien stängde på 24:00 kronor på onsdagen och rabatten var 6,2 procent.

Fastighetsbolaget Fastpartner har tagit in 224 miljoner kronor före transaktionskostnader genom en riktad nyemission till kursen 112 kronor. Priset motsvarar en rabatt om 3,6 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

I strålterapibolaget C-Rads riktade nyemission blev teckningskursen 43:00 kronor, en rabatt om cirka 7,9 procent jämfört med senaste betalt på onsdagens börs.

Starbreeze har genomfört en riktad nyemission av 32,9 miljoner A-aktier. Teckningskurs sattes till 1:56 kronor, vilket är 1 öre högre än stängningskursen för bolagets A-aktie på onsdagen.

I nyhetsflödet märks också att Pricer har fått en uppföljningsorder från en “ledande amerikansk detaljhandlare”. Värdet av den nya ordern uppskattas till 300 miljoner kronor.

Solenergibolaget Soltech Energy har fått en order på en takbaserad solenergianläggning från fastighetsbolaget Castellum. Ordervärdet uppgår till cirka 20 miljoner kronor.

På torsdagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för Train Alliance, ett anläggningsbolag åt järnvägsnära verksamheter. Den emission på 250 miljoner kronor, med teckningskurs 50 kronor, som bolaget gjorde inför noteringen tecknades till 336 procent. Train Alliance ska besegra järnvägsmarknadens trögheter och tjäna pengar inom en långsiktigt växande bransch, sade vd Joakim Weijmer i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen.

Rekommendationer

* Pareto Securities sänker sin rekommendation för Epiroc till sälj från behåll. Riktkursen är fortsatt 105 kronor.

* Affärsvärlden rekommenderar köp i Securitas och Tagmaster. Rådet för Evolution Gaming och Lyko blir avvakta.

* Tidningen Aktiespararen rekommenderar köp av Lindab, Veoneer och Troax. HIQ ges en säljrekommendation samtidigt som tidningens råd blir avvakta för Securitas och Sectra.

På dagens fortsatta rapportagenda finns bland annat Lundbergs vid 13-tiden och Lundin Mining sent i kväll.

Makroagendan

* Frankrike: KPI (def) januari kl 8.45

* SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik kl 9.30

* SCB: Sparbarometern kl 9.30

* SCB: bostadsbyggande kl 9.30

* Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30

* ECB: protokoll från policymötet 23/1 kl 13.30

* USA: Philadelphia Fed Index februari kl 14.30

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

* EMU: hushållens konfidensindikator (prel) kl 16.00

* USA: ledande indikatorer januari kl 16.00

* EU: extra toppmöte

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här