Internetbolag stramar upp

Efter storförlust tredje kvartalet inför internetkonsulten Framfab anställningsstopp i Sverige och byter VD för den svenska konsultverksamheten. VD Jonas Birgersson överväger att lämna posten som ordförande i Bredbandsbolaget för att kunna ägna mer tid åt Framfab. Internetkonsulten Mind säger upp 156 av sin drygt 450 anställda. Uppsägningarna är ett led i en sparplan.

Företagsköp

Låsföretaget Assa Abloy köper amerikanska HID, som tillverkar elektroniska passersystem. Priset är närmare 2,5 miljarder kronor. Därtill kommer en tillläggsköpeskilling, beroende på vinstförbättringen nästa år.

Övriga affärer

Rederiet Stena Lines majoritetsägare Stenasfären är beredd att rädda det förlustbringande företaget. Bland annat vill Stena köpa ut rederiet från börsen och tillföra 1,5 miljarder kronor i en nyemission.

Övrigt

Den paneuropeiska börsen Jiway, som ägs av OM Gruppen (60 procent) och Morgan Stanley Dean Witter (40 procent) har fått ställning som registrerad börs i Storbritannien.

Sveriges största insidermål, Pinkertonhärvan, har inletts vid Stockholms tingsrätt. Elva aktiemäklare, varav fem från mäklarfirman Matteus, åtalas för grovt insiderbrott i samband med Securitas köp av amerikanska Pinkerton i början av 1999. Flera av de åtalade säger sig inte ha känt till insiderlagstiftningen.

Föreningssparbanken skrinlägger planerna på att ta betalt för uttag i bankomater. Kritiken mot planerna blev för hård.

Ekonomi & politik

Regeringen har dragit tillbaka sitt förslag till arbetstidsförkortning, sedan samarbetspartierna vänterpartiet och miljöpartiet sagt nej till regeringens modell. Den bygger på ett förslag från de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco om bl.a. två extra lediga dagar under 2002 och 2003. Samarbetspartierna ville inte släppa sitt krav på att normalarbetstiden skulle kortas.

Personnytt

Icon Medialab utser Göran Malm till ny VD för bolagets Asiensatsning. Han efterträder Johan Staël von Holstein, som blir styrelseordförande och ”visionär ledare”. Göran Malm kommer närmast från posten som VD för dataföretaget Dells verksamhet i Asien.

Perstorp. Tom Almgren, VD för golvverksamheten Pergo lämnar företaget. Därmed drabbas Perstorp av det andra avhoppet på toppnivå på kort tid. För en månad sedan avgick VD-n för kemiverksamheten, Jerker Hartwall.

Internationell politik

Den europeiska centralbanken har intervenerat för att hjälpa den stigande euron på traven.

USA:s tillväxttakt minskade i september och i början av oktober, men inte tillräckligt för att stävja inflationsriskerna förknippade med den heta arbetsmarknaden, enligt den amerikanska centralbanken.

Internationellt näringsliv

Tyska mediejätten Bertelsmann har inlett en allians med Napster, en framgångsrik internettjänst, från vilken man kan ladda ner musik gratis. Bertelsmann lovar dra tillbaka sin stämning för intrång i upphovsrätten, om Napster skapar en avgiftsbelagd medlemstjänst. Flera av de övriga stora musikjättar som stämt Napster tänker dock driva sina åtal vidare.

Misstankarna om hemliga överenskommelser mellan budgivarna i samband med auktioner av 3G-licenser för mobiltelefoni ökar. Italienska konkurrensmyndigheter vill att EU-kommissionen ska undersöka saken. I Holland undersöker konkurrensmyndigheterna diskussioner mellan två budgivare. Auktionen i Österrike avslutades hastigt i förra veckan, sedan budgivarna beslutat nöja sig med färre licenser vardera. Priserna blev bara något högre än utgångsbuden.

Franska Alcatel, som gör telekomutrustning, gick i motsats till flera av konkurrenterna bättre än väntat tredje kvartalet. Nettovinsten mer än trefaldigades.

Amerikanska Sprint är den tredje stora teleoperatören som vinstvarnar på kort tid.

Deutsche Telekom, tyska operatörsjätten, skyller sämre resultat än väntat tredje kvartalet på de höga kostnaderna för 3G-licenser för mobiltelefoni.

Den första försäljningen av aktier i Telenor, före detta norska televerket, börjar denna månad. Målet är notering den fjärde december.

Spanskägda internetportalen Lycos Europe, har köpt franska sajten Multimania för 1,9 miljarder kronor. Därmed ökar trycket på konkurrenten Yahoo! Branschen tros stå inför en konsolidering.

Brittisk-holländska konsumentvarujätten Unilever rapporterar tillväxt på fem procent för tredje kvartalet och hävdar att de stora varumärken bolaget nu satsar på växte mer än så.

Amerikanska konsumentvarujätten Procter & Gamble varnar för sämre försäljning än väntat nästa kvartal och för att vinstmålet kommer att nås bara med hjälp av försäljningar.

Holländska flygbolaget KLM rapporterar kraftig förbättring av resultatet andra kvartalet och är optimistiskt om helåret.

Brittisk-holländska oljebolaget Shell redovisar 80 procents bättre resultat tredje kvartalet, tack vare det höga oljepriset.

Tyska storbanken Dresdner Bank redovisar 25 procent lägre vinst före skatt för årets första nio månader, på grund av bland annat stigande kostnader och utbetalningar till personalen inom investmentdelen.

Tyska datakonsulten SAP:s aktier föll med 12 procent, sedan bolaget visat sämre kvartalsresultat än väntat.

Japans största mobiloperatör, NTT Docomo, diskuterar att köpa en minoritetspost i amerikanska jätten AT&T:s mobilverksamhet.

Italienska modehuset Prada överväger en delnotering som skulle innebära en värdering av hela företaget på 67 miljarder kronor.

Japanska elektronikföretaget Hitachis nettovinst nästan 13-faldigades första halvåret. Anledningen var stor efterfrågan på halvledare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG