Investeringschef: Räkna med fortsatt volatila marknader

Max Matthiessen räknar med att marknaderna fortsätter uppvisa hög volatilitet och har kvar sin neutrala tillgångsallokering.
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen siar om framtiden. Foto: Lisa Wildare och Henrik Montgomery / TT

Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell räknar med fortsatt volatila marknader, vilket speglar osäkerheten kring inflations- och ränteutvecklingen samt den konjunkturella utvecklingen. Det framkommer i den senaste ekonomiska analysen Marknadspuls.

Han pekar på att de senaste siffrorna med en inflation på 7,2% i Sverige innebär att marknaden nu förväntar sig en mer aggressiv Riksbank vid junimötet och att en 50-punktershöjning är inprisad.

”Förväntansbilden ligger för ytterligare 50 punkter vid mötet i september och höjningar om 270 punkter 12 månader framåt. En tydlig scenförändring mot det senaste decenniet som får följdeffekter. Bolåneräntor och matvarupriser stiger på bred front, vilket sätter press på bostadsmarknaden och konsumenten. Vi känner det när vi handlar, när vi tankar och när vi betalar för vårt boende. Den upplevda inflationen är uppenbart hög och visar sig tydligt i rekorddeppiga konsumentundersökningar”, skriver han.

Max Matthiessen förblir neutrala i sin tillgångsallokering. Samtidigt som vinstestimaten fortfarande står och väger och marknaderna behöver få grepp om konjunkturutvecklingen, är mycket negativt inprisat i årets nedgångar, enligt Jon Arnell.

”Vi ser en tydlig flockmentalitet i marknaderna, där kollektivet är negativa. Det talar för att positiva överraskningar alternativt mindre negativa nyheter bör kunna ge stöd till marknaderna framöver”, säger han.

Han pekar på att kännetecknen för den senaste marknadscykeln var trendtillväxt, låga räntor och brist på avkastning. Detta fick investerare att tro att en gynnsam riskjusterad avkastning endast kunde hittas i aktier. Marknadsegenskaperna i dag, med reflation, hög värdering och stigande räntor, ger stöd för ökade möjligheter för räntebärande instrument.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco