Investor får miljardbelopp efter SEB:s nya utdelning

Förslaget om extrautdelning innebär att SEB kommer dela ut närmare 9 miljarder kronor till aktieägarna. För Investor väntar ett miljardbelopp.
Avanzas miljonärer har tryckt på köpknappen i Investor.
Avanzas miljonärer har tryckt på köpknappen i Investor.

SEB meddelade efter börsens stängning i tisdags att de ska återköpa aktier för 2,5 miljarder kronor. Storbankens styrelse föreslår också ytterligare en ordinarie utdelning om 4,10 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tanken är att en extra årsstämma ska besluta om utdelningen den 12 november. I regel går alltid styrelsens förslag om utdelning igenom på stämman.

SEB öppnar för ytterligare aktieåterköp nästa år

Om det gör så även denna gång kommer investmentbolaget Investor få en hel del pengar. Investor äger knappt 452,2 miljoner SEB A-aktier och ytterligare drygt 4 miljoner SEB C-aktier, enligt Holdings. Aktieposterna gör att Investor kommer att få närmare 1,9 miljarder kronor i ytterligare aktieutdelning.

Investmentbolaget är största ägare i SEB, följt av Alecta Pensionsförsäkring och Trygg-Stiftelsen.

SEB har knappt 2,2 miljarder utestående aktier. Förslaget om extrautdelning gör att aktieägarna kommer få dela på knappt 9 miljarder kronor.

Finwire skriver att SEB öppnar för ytterligare återköp av aktier under nästa år, utöver det nu meddelade beloppet på 2,5 miljarder kronor. Det kan du läsa mer om i den här artikeln.

SEB:s aviserade återköp av A-aktier drar igång den 21 oktober och kan pågå som senast till 21 mars 2022.

SEB är ett av Investors större noterade innehav. Storbanken utgör 8,4 % av Investors portfölj, enligt sajten Ibindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.