IPO-guiden hissar fem flaggor inför Move About Groups notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Move About Group inför noteringen på First North och hittat fem flaggor.
Move About Group IPO
Foto: Move About Group & Afv

Den 23 februari noteras Move About Group på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat fem flaggor: en för hög emissionskostnad, en för tveksamma incitament, en för framtida kapitalbehov, en för bristfällig information samt en för storaffär inför IPO.

Move About Group
Lista First North
Storleksklass Småbolag
Börsvärde efter noteringen 234 Mkr
Sista teckningsdag 2022-02-15

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Vad gäller flaggan för hög emissionskostnad är tolkningen för ett IPO-bolag med höga emissionskostnader att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Move About Group betalar cirka 6 Mkr i emissionskostnader (inkl. 0,9 Mkr i ersättning för brygglån), motsvarande 13,1% av erbjudandet.

VD Morten von Krogh kommenterar:

– Vi anser inte att en tidigare lånefinansiering är en del av erbjudandet eller att man bör räkna med dess kostnader som emissionskostnad i samband med noteringen.

TVEKSAMMA INCITAMENT

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Mangold är teckningsåtagare samtidigt som de är finansiell rådgivare och därför hissas en flagga.

VD Morten von Krogh kommenterar:

– Vi ser det som en väldig styrka att Mangold är med och investerar i erbjudandet och delar risken med externa investerare. Mangold är en långsiktig samarbetspartner till Move About som sträcker sig förbi noteringen.

FRAMTIDA KAPITALBEHOV

Vad gäller flaggan för framtida kapitalbehov så är det viktigt för investerarna, om ett bolag inte är lönsamt, att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott. Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov. Move About går med förlust och befinner sig i en tillväxtfas. Det ges ingen information i prospektet om det långsiktiga finansieringsbehovet.

VD Morten von Krogh kommenterar:

– Erbjudandet inkluderar vederlagsfria teckningsoptioner till investerare som säkerställer bolagets långsiktiga finansieringsbehov ytterligare utöver 12 månader för den löpande verksamheten.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Vad gäller Move About Group framgår det inte av prospektet om någon i styrelse eller ledning har tidigare konkurser i bagaget. Att information om vilka som står bakom 30% av teckningsåtagandet saknas är också en brist. Prospektet är ett så kallat EU-tillväxtprospekt och sådana är begränsade till vad de får innehålla, men det brukar dock gå att få med informationen på något sätt. Sammantaget landar IPO-guiden i att hissa en flagga för bristfällig information.

VD Morten von Krogh kommenterar:

– Det har ej förekommit några konkurser i styrelse eller ledning, varför detta inte finns inkluderat i prospektet.

STORAFFÄR INFÖR IPO

När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en varningsflagga. Tyska elbilspoolföretaget Mobileeee förvärvades i juni 2021. Bolaget står för en stor del av koncernens omsättning. IPO-guiden hissar en flagga.

VD Morten von Krogh kommenterar:

– Move About gjorde ett strategiskt förvärv som innebar att bolaget fick tillgång till en större elbilsflotta – trots att bilindustrin idag står inför en bristande leverans av elbilar. Vidare ledde förvärvet till att vi fick ett fäste på det europeiska fastlandet där vi nu ska expandera. Som helhet ser vi förvärvet som en naturlig del av bolagets tillväxtstrategi som fungerar som ett bevis på att vi lyckats med vår strategi.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL MOVE ABOUT GROUPS SIDA PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är tisdag den 15 februari och teckningskursen uppgår till 9,40 kronor (1TO per 1 aktie).

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Hubbster Teckningstid pågår (förlängd) NGM 2022-02-11 2022-02-23 Läs här
Lyckegård Inväntar notering First North 2022-02-03 2022-02-21 Läs här
Purefun Group Inväntar notering First North 2022-02-10 2022-02-14 Läs här
Vår Energi Teckningstid pågår Oslo Bors 2022-02-15 2022-02-16
Move About Group Teckningstid pågår First North 2022-02-15 2022-02-23
BeammWave Teckningstid pågår First North 2022-02-25 2022-03-11
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets