It-bolag i täten på Wall Street

De amerikanska börserna steg på fredagen. Bland de vinnande bolagen återfanns de som rapporterat på torsdagen efter stängning, bland annat IT-jättarna Amazon och Microsoft som visade tvåsiffriga uppgångar. I flödet syntes också en avbruten bolagsaffär.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent vid 18.082. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,2 procent till 2.118 medan Nasdaq Composite ökade med 0,7 procent till 5.092.

Räntan på den tioåriga obligationen tappade två punkter ned till 1,92 procent samtidigt som trettioårsräntan backade två punkter till 2,62 procent.

Comcast bekräftade i dag gårdagens medierykten om att köpet av Time-Warner Cable för 45 miljarder dollar har avbrutits. Amerikanska myndigheter ska ha varit på väg att underkänna affären. Comcast-aktien var oförändrad vid stängning och Time-Warner Cable steg 4,3 procent.

IT-jättarna Amazon, Microsoft, Google och Juniper Networks fick mycket uppmärksamhet efter att ha presenterat starka delårsrapporter.

Amazon redovisade ett nettoresultat om -0,12 dollar per aktie som var bättre än väntade -0,13 dollar, enligt Zacks Estimates. Försäljningen landade på 22,7 miljarder dollar jämfört med förväntningar om 22,5 miljarder. Aktien blev en vinnare i fredagshandeln och steg 14,2 procent.

Microsoft gick också starkt, upp 10,2 procent. För det brutna räkenskapsårets tredje kvartal rapporterades både en vinst per aktie och försäljning som översteg analytikernas förväntningar.

Googles justerade resultat per aktie blev 6,57 dollar i det första Kvartalet. Det var bättre än förväntningarna på 5,38 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates. Aktien steg 3 procent.

Juniper Networks resultat uppgick till justerade 0,32 dollar per aktie i det senaste kvartalet, att jämföra med väntade 0,22 dollar och rapporterade 0,19 dollar. Aktien noterades upp 8,9 procent.

Även kaffekedjan Starbucks steg efter sin rapport. Den globala försäljningen var bättre än väntad och det syntes både på intäktsraden och resultatraden, skrev Marketwatch. Aktien steg 4,8 procent.

Dagens makroagenda innehöll få punkter vad gällde statistik. Baker Hughes presenterade statistik som visade att antalet aktiva olje- och gasriggar i Nordamerika fortsatte att minska under den senaste veckan.

I övrigt på makrosidan sammanträdde euroländernas finansministrar i Riga för att diskutera det grekiska räddningsprogrammet, utan att komma fram till någon lösning. Utfallet var i linje med de officiella uttalandena inför mötet.

Nästa vecka väntas bland annat delårsrapport från Apple, som steg 0,4 procent i dag, samt penningpolitiskt besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder