”Jag har varit städgumma i många år”

En av EQT:s främsta problemlösare är ny vd för Melker Schörling AB. Nu ska Gun Nilsson leda MSAB och hjälpa Melker Schörlings döttrar i arbetet.

Det gick som ett sus genom Stockholms finanskvarter när nyheten om att Gun Nilsson utsetts till chef för Melker Schörlings bolagsbygge MSAB släpptes i slutet på november förra året. Vem var hon?

Helt kort kan man säga att hon är finanschef på fiberteknikbolaget IP-Only. I maj tillträder hon sitt nya jobb, som Melker Schörlings närmsta medarbetare.

Gun Nilsson är lättsam och lättpratad, men inleder sam­tidigt samtalet med att hon inte vill dela med sig av tankar kring MSAB:s substansvärde eller liknande. Inte innan hon tillträtt.

MSAB:s tillträdande vd är uppvuxen i Lund, flyttade senare till Södertälje och därefter till Stockholm för studier på Handelshögskolan. Hon har en lång näringslivskarriär bakom sig och har på senare år kombinerat sina operativa roller med flera styrelseuppdrag.

Det allra första jobbet efter studierna var på revisionsfirman Price Waterhouse, numera PWC.

– Jag jobbade inte så mycket med revision utan mer med analys. Den typen av konsult­jobb som revisionsfirmor också gör. Uppdragen var många och olika. På den tiden, i slutet av 1970- och början av 1980-talet, genomgick varvsindustrin och stålindustrin stora omställningar.

I mitten av 1980-talet kom Gun Nilsson till Bonnierföretagen. Det kliade i fingrarna. Hon ville genomföra det som hon som konsult rekommenderat andra företag att göra. Så småningom blev hon finanschef på Bonnier-ägda Duni.

– Varje morgon gick man igenom fabriken för att se vad det var för design på de papperstallrikar som skulle säljas, säger hon, och konstaterar att hon då fick erfarenhet av en mer produktionsinriktad verksamhet.

– Tillsammans med vd och de andra i ledningsgruppen skulle vi växa verksamheten. Fokus låg på att produktutveckla och sälja.

I rollen som finanschef hade hon ansvar för treasury, business control, skatt och redovisning.

– Många föreställer sig finanschefen som en kamrerstyp. Det finns en del sådana, men en CFO-roll är egentligen ganska bred: Det handlar allt mer om att stötta och supporta vd och den operativa ledningen. Rollen kräver att du har business i dig.

1997 sålde Bonnierfamiljen halva Duni, 2001 den andra halvan. Köpare var EQT, private equitybolaget som är knutet till Wallenbergsfären. Så inleddes den relation med riskkapitalbolaget som varit fram till i dag. Gun Nilsson har haft en rad olika roller inom EQT-ägda bolag, däribland det nuvarande hos EQT-ägda IP-Only.

– Ja, vi är bra kompisar. Vi har tyckt om att arbeta med varandra. Det är nog ömsesidigt, säger hon. Jag gillar att jobba med förändringar. Det är roligt när det händer saker. Jag är inte den förvaltande typen.

Efter 13 år på Duni fick Gun Nilsson ett nytt uppdrag hos ett annat EQT-bolag. Hon blev vd för Gambros holdingbolag. Då fick hon på ägarnivå hantera det stora låneavtal som följde med när EQT köpte ut Gambro från börsen. År 2008 blev hon finanschef på kökstillverkaren Nobia.

– Det var skojigt att det var börsnoterat. Det hade jag inte jobbat med tidigare och det gav nya erfarenheter, säger hon, och tillägger:

– Jag är nog väldigt nyfiken på att prova på saker och jag är inte rädd för att fråga heller. Det kan bara gå fel, då får man väl ändra det. Värre än så är det inte.

Hennes uppgift på Nobia gick ut på att driva ett förändringsarbete som hade inletts men behövde accelereras.

– Genom Ikeas inträde på den nordiska köksmarknaden ställdes det krav på ytter­ligare effektiviseringar och konsolideringar. Det var tuff konkurrens från andra duktiga aktörer.

– Mycket handlar om att kontinuerligt vässa sättet man gör saker på. Hur effektiv man är. Det gäller att jobba både med ­intäkts- och, kostnadssidan. Och med balansräkningen.

Det dröjde bara drygt ett år tills EQT lockade tillbaka henne till toalettillverkaren Sanitec. Bolaget befann sig i kris efter den globala ­finanskrisen. På ett par år hade Sanitec tappat mer än 20 procent av volymerna på den europeiska marknaden. Lånen var tvungna att omförhandlas hos bankkonsortiet och EQT fick stoppa in pengar. En ny plan lades fram och ett nytt management team kopplades in.

– Vi genomförde stora förändringar i bolaget för att få upp lönsamheten och skaffa bättre kassaflöde. Det blev lyckat. EQT ­säger att Sanitec var en verklig utmaning, men representerar den mest framgångsrika industri-turn-arounden i EQT:s historia.

Summerar man karriären fram till i dag tycks Gun Nilsson i huvudsak ha haft två roller: dels en icke-operativ förvaltande roll, såsom på Gambro, och dels förändrings­arbete i bolag pressade av konkurrens, konjunktur eller kris.

– Man kan säga att jag varit städgumma i ett antal år, så det är kul att jobba med en verksamhet som är i riktig tillväxt, säger hon om det senaste arbetet på fiberteknikbolaget IP-only.

 

 

Hela intervjun med Gun Nilsson kan prenumeranter läsa här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco