LKAB
Jan Moström om Hybrit och kritiken: ”Vi ska göra det marknaden efterfrågar”
På onsdagen meddelade gruvbolaget LKAB att delar av Hybrit-projektet sätts på paus i Kiruna. En orsak är att bolaget vill exploatera Per Geijer fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller.
På torsdagen presenterar även LKAB sin rapport för det tredje kvartalet. Den visar på ett stort tapp där omsättningen sjönk med 25,8% till 7,4 mdr kr, vilket kan jämföras med jämföras med 10 mdr kr motsvarade kvartal förra året. Rörelseresultatet landade på 1,8 miljarder, vilket är en kraftig nedgång från 4,9 mdr kr i fjol.
“Vi har haft två av sex pelletsverk stående på grund av underhåll och reparationer en stor del av det tredje kvartalet. Ett i Kiruna och ett i Svappavaara. Det har slagit hårt mot intäkterna”, säger VD Jan Moström till Afv.
Har ni fått ordning på de här pelletsverken?
”Planen är att komma igång med den ena här i månadsskarven oktober-november och den andra räknar vi att komma igång med i slutet av fjärde kvartalet”, säger Jan Moström.
Byter inriktning
Att LKAB nu pausar Hybrit i Kiruna är det senaste exemplet där ett grönt projekt stoppats eller pausats. LKAB uppger ett antal orsaker till varför man drar i nödbromsen.
Förutom satsningen på Per Geijer fyndigheten lyfter LKAB fram elbrist, att man vill öka brytningen av järnmalm, en icke utbyggd nätinfrastruktur till Kiruna, samt kapaciteten på malmbanan.
I den kritik som lyft fram mot de stora satsningarna i norr från bland annat Skandinaviska Policyinstitutet pekar man på just de här faktorerna.
En kritik som Jan Moström tidigare har avfärdat.
“Jag sällar mig till de forskare som sagt att det inte är en forskningsrapport utan en debattartikel. Vissa slutsatser håller jag med om, andra inte”, sa han till SvD när de kritiska rapporterna släpptes i fjol.
När Riksrevisionen senare inledde en egen granskning av stålprojekten, sa Moström “Att det kanske lugnar kritikerna”.
Men när Riksrevisionen väl presenterade sin rapport konstaterade man att just tillgången på el är avgörande. Därför finns det en risk för att projekten inte kommer att kunna genomföras, konstaterade myndigheten.
Ger ni kritikerna rätt?
”Det är en väg in”, säger Jan Moström och antyder att kritiken inte varit helt utan poänger.
Han håller med om att LKAB främst ska ägna sig åt kärnverksamheten gruvbrytning och förädling.
“Vi ska göra den produkt som marknaden efterfrågar.”
Jan Moström påpekar att beslutet om att koncentrera sig på en ökad järnmalsproduktion och undersöka Per Geiger-fyndigheten handlar om att LKAB som ett statligt bolag måste följa ett antal regler.
”Det handlar om lönsamhet. Ett av de viktigaste regelverken vi har att följa är hur vi redovisar våra mineraltillgångar. Men vi måste också redovisa lönsamhetsstudier som visar att det är lönsamt att göra de investeringar vi gör i gruvor och i förädling. Det är en förutsättning för att vi kan fatta investeringsbeslut.”
Kommer inte överens
Eltillgången för de stora gröna projekten är fundamental, men enligt källor till Afv kan inte Vattenfall påbörja byggnationen av ny landbaserad vindkraft i norra Sverige innan det finns ett prisavtal om elen på plats.
Här har förhandlingarna mellan LKAB och Vattenfall strandat eftersom LKAB inte vill betala det pris som Vattenfall begär, enligt källorna.
Kan du bekräfta att ni inte kommer överens?
”Vi för samtal på många nivåer med olika partners och där är det självklart att inte kommentera pågående diskussioner. Ditt påstående om Vattenfall får de kommentera. Men från min horisont så för vi ett antal diskussioner om leveranser av många saker.”
Ni har haft planer på att bygga småskalig kärnkraft i anslutning till fabrikerna. Pausas sådana diskussioner nu också eller?
“Jag kan varken bekräfta eller förneka våra utvecklingsplaner.”
Hybrit-beskedet från LKAB får ingen påverkan på SSAB:s planer på grönt stål, enligt VD Martin Lindqvist. Detta är även Jan Moströms bild.
Är anläggningen i Gällivare dimensionerad för SSAB:s behov?
“Det vi har jobbat med nu det är ju en första demoanläggning. När vi har optimerat processen. fortsätter vi med att bygga industrianläggningarna i malmberget. Därefter kan vi fortsätta att bygga ut kapaciteten i Kiruna”, säger Jan Moström.
Läs också: Afv erfar: Vattenfall kommer inte överens med LKAB – kan försena Hybrit
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.