Japans premiärminister utlyser nödläge

Japans premiärminister Shinzo Abe kommer på tisdagen att deklarera nödläge i Tokyo och sex andra prefekturer för att ge bättre förutsättningar att hantera coronakrisen.

Det rapporterar Reuters.

Han kommer att hålla en presskonferens klockan 19 lokal tid (12 svensk tid).

Enligt Shinzo Abe kommer nödläget att vara i ungefär en månad och ge lokala guvernörer fler möjligheter att stoppa viruset. Tokyos guvernör Yuriko Koike sade att de för närvarande har diskussioner med centralregeringen om vilka faciliteter som de kommer att vilja stäna eller förkorta öppettiderna för.

Ekonomiminister Yasutoshi Nishimura sade att nödläget kommer att vara gällande till den 6 maj.

Regeringen planerar även att lägga fram ett stimulanspaket om 108.000 miljrader yen (motsvarande 990 miljarder dollar eller 20 procent av BNP). Av denna summa är 39.000 miljarder yen ökade finanspolitiska utgifter, mer än dubbelt så mycket som under finanskrisen 2008.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.