”JM är helt fantastiskt”

Stefan Carlenius - vd och fondförvaltare på Aktie-Ansvar med ett totalt förvaltat kapital på 14 miljarder kronor.

Aktie-Ansvar Sverige är den som har gått allra bäst av Sverigefonderna de senaste tio åren. Vad är tricket?
– Jag försöker att lyfta mig över den kortsiktiga hetsen med alla branscher som känns jätteheta, det kan vara it, telekom, bioteknik eller något annat, och i stället använda sunda förnuft-teorin att en aktie är en del i ett företag och inte en trisslott. Det har hjälpt oss. Genom att investera i företag som har bra balansräkningar, bra resultaträkningar och goda direktavkastningar, så får man en lugnare resa än om man är en hoppjerka, samtidigt som man får en god och stabil avkastning.

Vad köper du i dag?
– För det första ska man fundera på om man ska köpa eller inte. Vi försöker alltid hitta ett antal argument för och ett antal argument mot. Men det går ändå inte att komma ifrån att det ser ganska bra ut. Konjunkturen är god, bolagen tjänar bra med pengar och kassakistorna är överfulla. P/e-talet ligger runt 15, och det tycker jag är ganska neutralt, så vi försöker hitta företag som har bra räkenskaper, en bra direktavkastning och bra framtidsutsikter.

Och vilka är då det?
– På branschnivå kan man se att banker som helhet värderas rätt långt under snittet. Varför inte Swedbank, som också har en fantastisk exponering mot Baltikum och Östeuropa?

Det pratas om en stundande fusion mellan ett par banker, vad tror du om det?
– Ingen aning. Att sitta på en kontorsstol på Engelbrektsgatan i Stockholm och hålla på och gissa om fusioner… Det får andra hålla på med.

Vad köper du mer?
– Många av de traditionella verkstadsbolagen värderas som börsens snitt men har förändrat sin geografiska struktur och blivit alltmer exponerade mot Asien. Även inom den sektorn går det att hitta företag som är lågt värderade i förhållande till balansräkning, resultaträkning och direktavkastning. Till exempel SKF, och även SSAB som har ett p/e-tal under 10. Då säger någon att ”jo, men vinsterna kommer att halveras om ett år”. Men att stålpriset ska falla har man sagt i flera år. Analytikerna har varit ute och cyklat och har gjort det under rätt många år. I SSAB finns en kassakista som väller över av pengar, de vet inte vad de ska göra med alla pengar.

Mer då?
– Den disponibla inkomsten i Sverige är bra och ser ut att bli ännu bättre, finns det något företag som gynnas av det? Hemtex förstås. Man kan ju se sju program om heminredning per kväll på tv. Hemtex är ett fantastiskt bolag. Även JM är helt fantastiskt: stark balansräkning och jättebra resultaträkning, god direktavkastning, en gynnsam makrobild och en stark sektor. Det är ett bolag jag gärna är lång i.

Hur går börsen under resten av året?
– Grundförutsättningarna ser bra ut. Värderingen är rimlig, bra konjunktur, överfulla kassakistor och stora utdelningar. Mot detta talar att börsen har gått upp fyra år i rad och att alla är så positiva. Någonting kommer att hända. Antingen viker konjunkturen, inflationen sticker upp eller så kommer någonting helt oförutsett. Jag tror på en oregelbunden börsutveckling i år. Men på väldigt kort sikt tror jag att rapporterna för fjärde kvartalet kommer att vara bra och att folk kommer att vilja vara med på alla utdelningar som kommer i mars, april. Men inga träd växer till himmelen. Jag skulle inte ha 100 procent aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.