Joe Biden vann i nio delstater under Super Tuesday

Joe Biden vann i nio amerikanska delstaters demokratiska primärval under "Super Tuesday", däribland Texas. Bernie Sanders ser ut att vara vinnaren i Kalifornien.

Totalt stod 1.357 delegater på spel vid tisdagens 15 val i 14 delstater och territoriet Amerikanska Samoa.

Även om Bernie Sanders ser ut att ha vunnit i Kalifornien, med 415 delegater, utgör tisdagens resultat en vändning för Joe Biden då han varit i det närmaste uträknad.

“För några få dagar sedan deklarerade media och experter att kampanjen var död. Jag är här för att rapportera att vi är väldigt levande”, sade Joe Biden vid en presskonferens i natt.

I Texas, med 228 delegater, var läget jämnt mellan Joe Biden och Bernie Sanders men NBC bedömer att Joe Biden är vinnaren. Joe Biden vann vidare i North Carolina med 110 delegater och tog sammantaget flest delegatorröster under supertisdagen, bedömer NBC. Utöver Texas och North Carolina var han vinnare i Virginia, Alabama, Tennessee, Oklahoma, Arkansas, Minnesota och Massachusetts.

Michael Bloomberg, som nu för första gången deltog i primärvalet, vann endast i Amerikanska Samoa med sex delegater.

Delegatorröster från olika områden delas mellan olika kandidater som får åtminstone 15 procent av rösterna.

Det kommer krävas minst 1.991 delegater vid Demokraternas partikonvent den 13-16 juli för att bli partiets presidentkandidat.

Nästa primärval hålls den 10 mars i sex delstater.

Presidentvalet hålls den 3 november.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här