Julhandeln på nätet väntas slå rekord

Årets julhandel på nätet väntas slå alla rekord, med främsta shoppingdagen beräknad till den 7 december, enligt en ny rapport från Adobe.

Totalt väntas varor till ett värde av 871 miljoner kronor säljas den 7 december. Beloppet motsvarar en ökning med 84 procent jämfört med det årliga dagssnittet. Smartphones och surfplattor väntas dominera inköpen med totalt 22 procent av försäljningen hänförlig till dem. Motsvarande siffra för USA pekar på 30 procent, med mobilbesök som främsta redskap (52 procent).

För månaderna november och december uppges näthandeln totalt omsätta rekordhöga 34 miljarder kronor, vilket ifall det slår igenom kommer motsvara en ökning på 5 procent jämfört med föregående år.

Bakom prognoserna ligger Adobes undersökning av trafiken från över en biljon webbsidebesök hos 4.500 e-handelssajter.

– Med enorma mängder data från tusentals e-handelssidor har vi möjlighet att göra väldigt exakta beräkningar av hur den stundande e-handeln väntas utvecklas, både i Sverige och på global nivå. Vi kan vänta oss ett nytt e-handelsrekord i jul, mycket tack vare fler köp via mobila enheter och mer mogna konsumenter, säger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef på Adobe.

De presenterade siffrorna för Sverige överensstämmer mer eller mindre med de lokala såväl som globala trenderna. Nätförsäljningen inför julen väntas stå för 19,8 procent av den årliga e-handeln i Sverige för i år. Motsvarande siffror för grannländerna Norge, Danmark och Finland ligger på mellan 18,6-20,6, med Norge i toppen och Finland i botten. På global nivå väntas julhandeln står för 20 procent av årets julförsäljning.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.