Julstädning i portföljen – köper bank och verkstad

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen sticker ut hakan och köper en rad ratade storbolag.

I senaste numret av tidningen, nr 51–52, gick undertecknad igenom värderingarna i verkstadssektorn. Slående var hur värderingsmultiplarna pressats rejält i år.

Givet att vi befinner oss sent i konjunkturcykeln och att det finns en del orosmoln är det inte märkligt att värderingarna kommit ner något. Men i flera fall framstår rasen som klart överdrivna.

Om läget inte visar sig så illa som befarat kan aktierna studsa upp ganska rejält. Det gäller bland annat SKF (köprekommenderad i nr 41/2018) och Trelleborg (köprekommenderad på Analys+ i juni).

Många investerare har den senaste stora kraschen i minnet, 2008, då allt gick i backen. Undertecknads bild är att läget i dag i flera avseenden påminner mer om situationen kring millennieskiftet. It-, teknik- och småbolag är heta, medan storbolag i traditionella sektorer som bank och verkstad rent av kan vara billiga efter svag kursutveckling.

Det kan vara värt att påminna om att Riksbanken hösten 1999 började höja reporäntan och sedan gjorde så genom hela börskraschen till hösten 2002. Stockholmsbörsens bankindex steg med nära 34 procent under 2000, ett år då börsen backade 12 procent. Snacka om massiv outperformance.

Som av en händelse började Riksbanken höja reporäntan i veckan. Och dagen efter flaggar framgångsrike aktivistinvesteraren Christer Gardell och hans Cevian för en storpost i Nordea. Tydlig förbättringspotential i kombination med en direktavkastning på hela 9 procent gör att Nordea framstår som en attraktiv investering.

Avkastningsportföljen bedömer att det nu är läge att öka exponeringen mot pressade storbolag inom verkstad och bank, och då måste flera andra innehav stryka på foten. Affärerna blir som följer:

* Innehavet i Lindab säljs med i princip nollresultat på ett år. Vi ser fortsatt ett bra långsiktigt case, men kortsiktigt är risken att den tröga utvecklingen består, särskilt som strukturaffärerna ser ut att dröja.

* Innehavet i Arise säljs motvilligt. Caset är intakt med en projekteringsaffär som går från klarhet till klarhet. En illikvid aktie i kombination med beroendet av flera externa faktorer utanför bolagets kontroll gör ändå att positionen säljs med en vinst på 43 procent på ett år.

* Innehavet i Essity säljs med en marginell vinst. Återigen ett långsiktigt bra bolag att ha i portföljen. Aktien har klarat sig hyggligt på slutet, men givet signalerna från massamarknaden på slutet hade vi hoppats på en bättre utveckling.

* Portföljen köper 700 aktier i Trelleborg till fredagens stängningskurs 137,60 kronor.

* Portföljen köper 750 aktier i SKF till fredagens stängningskurs 130,85 kronor.

* Portföljen köper 1 300 aktier i Nordea till fredagens stängningskurs 76,30 kronor.

* Portföljen ökar också innehavet i Mekonomen via köp av 550 aktier till fredagens stängningskurs 90,40 kronor.

Efter affärerna ser portföljen ut så här inför julhelgen:

avkport_21dec_ny.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.