Justitiekanslern vill lämna ut hemliga uppgifter till Huawei

Justitiekanslern vill lämna ut hemlig information om svenska mobiloperatörer till den kinesiska teknikjätten Huawei, som Säpo kallat för ett säkerhetshot mot Sverige.
Justitiekanslern vill lämna ut hemliga uppgifter till Huawei - huawei-700_binary_6962160.jpg

Det skriver Di, som tagit del av en hemställan från myndigheten till regeringen.

Informationen som åsyftas är den som mobiloperatörer lämnade in till Post- och telestyrelsen 2020 i samband med 5G-auktionen. I samma auktion blev Huaweis produkter förbjudna.

Operatörerna i fråga är Tre, Tele2 och Telenors samriskbolag Net4Mobility, Telia och Teracom.

Di skriver att begäran från JK har bakgrund i ett skiljeförfarande som Huawei inlett mot staten angående PTS förbud, som den kinesiska bjässen menar utgjort skador för flera miljarder. Enligt hemställan har skiljenämnden ställt sig bakom den begäran. PTS uppger också att uppgifterna inte borde utgöra någon skada mot bolagen.

Men PTS självt har inte befogenheter att lämna ut uppgifterna. Regeringen måste bevilja ett undantag från sekretess för att det ska kunna hända.

Telia säger till tidningen att bolaget förutsätter att inga sekretessbelagda uppgifter lämnas ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.