K-Fast har varslat 12% av alla anställda: ”Inte kurspåverkande information”

K-Fast har varslat 12% av koncernens anställda - utan att informera marknaden. Detta har skett i dotterbolaget K-Prefab som behövt varsla 90 personer de senaste fem månaderna.
K-Fast har varslat 12% av alla anställda: ”Inte kurspåverkande information” - K-Fast varsel
K-Fast har varslat 90 personer de senaste fem månaderna, motsvarande 12% av arbetsstyrkan utan att meddela marknaden. På bilden syns K-Fasts VD Jacob Karlsson.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat om att totalt 90 personer har varslats inom K-Fast de senaste fem månaderna, i dotterbolaget K-Prefab.

I sin årsredovisning för 2022 skrev K-Fast att antalet anställda uppgick till 732 stycken, vilket innebär att mer än 12% av K-Fast arbetsstyrka försvunnit genom varslen.

Står för 72% av omsättningen

K-Prefabs intäkter (exklusive koncernintern försäljning) stod för en betydande del av K-Fast omsättningen under 2022 och uppgick till cirka en miljard kronor,  motsvarande 72% av omsättningen.

Att storleken på arbetsstyrkan i flera omgångar minskat är dock inget som kommunicerats till marknaden via pressmeddelande. Enligt K-Fast beror detta på att de inte bedömer informationen som kurspåverkande.

”Det är en naturlig följd av verksamheten och orderläge att vi ökar eller minskar personalstyrkan. Beläggningen inom prefabverksamheten är inte jämn över tid, ens under högkonjunktur, varför personalstyrkan alltid kommer variera, varvid det inte bedömts som kurspåverkande information. Samtidigt anställer koncernen inom andra affärsområden. Vid halvårsskiftet hade koncernen 661 anställda”, skriver Johan Hammarqvist, IR- och kommunikationschef på K-Fast, till Affärsvärlden.

Förhållningssättet kan jämföras med byggjätten JM som i våras varslade 200 personer i en koncern bestående av 2 500 anställda. Varslet omfattade således 8% av arbetsstyrkan, vilket renderade i pressmeddelande till marknaden från JM.

Reviderad operativ målsättning

Enligt Johan Hammarqvist ligger personalstyrkan i K-Prefab idag på samma nivåer som när de tillträdde bolaget i januari 2021. Beläggningen inom dotterbolaget framhålls i senaste kvartalsrapporten vara god, samtidigt som det understryks att utsikterna inför 2024 är desto mer osäkra.

Varslen har skett i tre omgångar de senaste fem månaderna.

Att varslen skett i omgångar, innebär det att läget för dotterbolaget och utsikterna inför 2024 successivt försämrats?

”Vi anpassar succesivt personalstyrkan för att möta de volymer som efterfrågas och vidtar åtgärder utifrån detta vare sig det handlar om att öka eller minska personalstyrkan. Det råder stor osäkerhet på externmarknaden för 2024 varför vi planerar personalstyrka efter den beläggning som finns kontrakterad längre fram i tid”, skriver Johan Hammarqvist.

K-Fast har i år reviderat sin målsättning om 1 300 byggstarter till 1 000 byggstarter under 2023. Koncernens finansiella målsättningar är desamma som tidigare.

Artikeln har uppdaterats i efterhand avseende antalet procent av JM:s anställda som varslades i våras. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets