Kan bli vd-sorti från vinstmaskinen Assa Abloy

Efter ett storstilat företagsbygge och en formidabel tillväxt kan Johan Molins tid på vd-posten för Assa Abloy nu vara räknad.

Under Johan Molins tid som vd har Assa Abloy gått från en omsättning på 28 miljarder kronor till 72 miljarder. Vinsten har följt med upp, eftersom varje försäljningskrona genom åren gett 16–17 procent i rörelsemarginal.

Aktien har stigit med mer än 300 procent och Harvard Business Reviews placerade Johan Molin på plats 29 över världens 100 bästa företags­ledare. Inte undra på att han gillas av aktiemarknaden och huvudägarna Gustaf Douglas och Melker Schörling.

– Det är få bolag på börsen som genererar ett så stabilt kassaflöde, och har gjort det under så lång tid som Assa Abloy. Johan ­Molin har verkligen gjort mycket rätt, säger en analytiker.

LÄS MER: Analytiker: ”Kina fortsatt sorgebarn för Assa”Assa Abloys tillväxt väntas fortsatt hållas tillbaka av Kina när lås- och dörrbolaget släpper sitt bokslut för 2016. Övriga delar av verksamheten väntas enligt analytikernas konsensus växa både för året som helhet och i det fjärde kvartalet.

Men Assa Abloys formidabla utveckling har fått sig en törn. Tillväxttalen är inte var de var och aktiekursen har gått i sidled i två års tid. Det lutar åt att Assa Abloys storhetstid är över.

Kan Johan Molin vara på väg att lämna vd-posten i Assa Abloy. Bedömare som Affärsvärlden talat med tror att det kan bli så redan i år.

 

Text: Gunnar Wrede

 

Det här är en nedkortad version av texten Dämpad nyckelfestJohan Molin har gått in på sitt tolfte år som vd för Assa Abloy. Efter ett storstilat företagsbygge och en formi­dabel tillväxt har glorian hamnat lite på sned.. Prenumeranter kan läsa reportaget i sin helhet genom att trycka på länken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.