”Kan leda till en global recession”

Finansmarknaderna väntas återhämta sig relativt snabbt men störningar i utbudet av energirelaterade råvaror kan leda till recession, enligt Söderberg & Partners.
”Kan leda till en global recession” - gazprom-900
En kompressorstation i Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/TT

Kriget i Ukraina har, utöver de humanitära konsekvenserna, lett till stigande energipriser och en oro på de globala marknaderna. I sin månadsuppdatering skriver Söderberg & Partners dock att börserna historiskt sett brukar stabiliseras redan kort efter stora geopolitiska kriser.

”Inledningen på året har varit minst sagt utmanande ur ett rent finansiellt perspektiv. En total omställning av den amerikanska penningpolitiken och eskalerande geopolitiska risker som nu mynnat ut i krig har varit svårsmält för aktiemarknaden. Och det med rätta. Däremot är det kanske inte alltid så mörkt som det just nu känns”, skriver de.

De menar att om man tittar på historiska händelser från 1972 och framåt syns ett mönster av att volatiliteten på marknaden redan så tidigt som en vecka efter händelsen klingar av.

”Det är förstås en klen tröst, särskilt för den ukrainska befolkningen som utsätts för stora prövningar i denna stund”, skriver de.

Oron till trots ses den underliggande konjunkturen fortfarande vara stark.  Söderberg & Partners har också kvar sin positiva syn på aktier som tillgångsslag.

Vidare skriver Söderberg & Partners att störningar i utbudet av energirelaterade råvaror är den största konjunkturella risken just nu. De menar att om energileveranserna upphör ”kan mycket väl skenande olje- och gaspriser leda till en global recession liknande de på 70-talet”.

Vad gäller centralbankerna väntas varken ECB eller Riksbanken göra några större omsvängningar av penningpolitiken inom överskådlig framtid samtidigt som Fed väntas gå försiktigare fram med sina räntehöjningar än vad som tidigare väntades.

Mer läsning om börsläget

Kriget i Ukraina präglar börserna just nu. Affärsvärldens analysredaktion har listat flera bolag som kan klara krisen bra. Den artikeln hittar du här.

Vi har dessutom låst upp en aktieanalys om Saab. Bolaget är extra uppmärksammat nu när Ryssland invaderat Ukraina. Du hittar den analysen här. 

Här hittar du vilka aktier som börsens insynspersoner köper just nu.

Christer Gardell ser å sin sida köpläge på börsen. Det säger han i den här artikeln.

Vill du istället hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen kan du spana in Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.