Gardell om raset: ”Börsen har överreagerat – långsiktiga kan göra bra affärer”

Börsåret 2022 har fått en tuff start, men finansmannen Christer Gardell ser flera köplägen.
Gardell om raset: ”Börsen har överreagerat – långsiktiga kan göra bra affärer” - christer-gardell-700_binary_6960435.jpg

Det blev en riktigt sur start på börsåret 2022 och Stockholmsbörsen är ned drygt 13,7% hittills i år.

En som har fått se stora delar av sitt kapital gå upp i rök är aktivistfonden Cevians VD och grundare Christer Gardell. Fonden är investerade i bland annat Ericsson, som är ned drygt 32% den senaste månaden efter flera avslöjanden kring bolagets muthärvor i Irak. Även om Gardell är kritisk till bolagsledningen har han fortsatt tro till bolaget. Han tycker att Ericsson borde passa på att återköpa aktier. 

”Det är uppenbart att Ericssons problem i Irak är ett resultat av misslyckad bolagsstyrning. Samtidigt är den operativa verksamheten inom Ericsson starkare än någonsin. Det är sällan man ser en situation där ett bolag med så starka tillväxtutsikter handlas på 6x NTM EV/EBIT.”

Gardell: ”Kan göra bra affärer nu”

Vidare anser Christer Gardell att börsen som helhet har överreagerat på den senaste tidens stora händelser i omvärlden. Han är fortsatt positiv till börsen och tycker att det är köpläge för långsiktiga investerare.

”Normalt sett överreagerar börsen vid så kallade Black Swan events. Sannolikt har börsen överreagerat även nu. Jag tror att den långsiktige investeraren kan göra bra affärer nu.”

Mer läsning om börsläget

Kriget i Ukraina präglar börserna just nu. Affärsvärldens analysredaktion har listat flera bolag som kan klara krisen bra. Den artikeln hittar du här.

Vi har dessutom låst upp en aktieanalys om Saab. Bolaget är extra uppmärksammat nu när Ryssland invaderat Ukraina. Du hittar den analysen här. 

Här hittar du vilka aktier som börsens insynspersoner köper just nu.

Vill du istället hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen kan du spana in Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG