Kepler Cheuvreux kapar SBB:s rikturs efter JM-försäljningen

Fastighetsbolaget SBB:s FFO kommer att påverkas "starkt negativt" av försäljningen av JM-aktier. Det skriver Kepler Cheuvreux i en analys där rekommendationen sänks till behåll (köp) samtidigt som riktkursen sänks till 6,70 kronor (13).
Kepler Cheuvreux kapar SBB:s rikturs efter JM-försäljningen - Ilija Batljan JM SBB
SBB:s VD Ilija Batljan. Foto: Henrik Montgomery / Stina Stjernkvist / SvD / TT

”Försäljningen av JM-aktier ser i våra ögon ut som att det har varit svårare än väntat att sälja fastighetsportföljen på 6 miljarder kronor som SBB tidigare meddelat. Längre fram indikerar detta att fastighetsvärdet kan komma att sjunka mer än vad vi tidigare har räknat med (-6%). Vi har därför höjt vår riskpremie från 20% till 30%”, skriver banken.

SBB har sålt 19 miljoner aktier i JM, 90% av innehavet, för totalt 2,8 miljarder kronor och Kepler Cheuvreux bedömer att kapitalförlusten uppgick till 3,2 miljarder kronor.

Det årliga vinstbidraget från hela JM-innehavet var 626 miljoner kronor. Med kvarstående 10% är den negativa effekten 563 miljoner kronor.

Kepler Cheuvreux bedömer vidare att finansieringskostnaderna på kort sikt kommer att bli högre än vad man tidigare räknat med.

Slutligen spår banken att D-ägarna kommer att kompenseras 2024 för den indragna utdelningen 2023.

Vid 10:45-tiden handlas B-aktien upp 4,6% till 6,36 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets