Kinesiska techjättar skalar ned i Ryssland i det tysta

Kinesiska teknikjättar har i det tysta minskat ned sina verksamheter i Ryssland under press från västerländska sanktioner och leverantörer. Det uppger källor till Wall Street Journal.
Kinesiska techjättar skalar ned i Ryssland i det tysta - xiaomi-900
Foto:AP Photo/Vincent Yu/TT
Bland bolagen finns pc-jätten Lenovo och smartphonetillverkaren Xiaomi. Drönartillverkaren DJI är ett av undantagen. Bolaget meddelade öppet förra månaden att det stoppar sin verksamhet i både Ryssland och Ukraina efter en översyn av regelefterlevnaden.

Kina har till skillnad från västvärlden inte velat fördöma Rysslands invasion av Ukraina och upprätthållit sin handel med Moskva. Men trots denna hållning har landet agerat delvis i linje med västerländska sanktioner vilket framgår av exportstatistiken av teknikprodukter till Ryssland. Dessa föll drastiskt i mars från februari, med bland annat en nedgång på över 40 procent för laptops och nästan 66 procent för smartphones, enligt kinesisk handelsstatistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets