Kinnevik bildar global e-handelskoncern

Investmentbolaget Kinnevik har ingått ett avtal med Rocket Internet och övriga medinvesterare om att kombinera fem e-handelsföretag inom mode för att bilda en ny global e-handelskoncern.

Avtalet går ut på att kombinera fem e-handelsföretag – Dafiti (Latinamerika), Jabong (Indien), Lamoda (Ryssland&OSS), Namshi (Mellanöstern) och Zalora (Sydostasien&Australien), för att bilda en ny global e-handelskoncern inom mode, Global Fashion Group (GFG).

Det framgår av ett pressmeddelande.

Per 30 juni 2014 hade GFG 4,6 miljoner aktiva kunder och över 7.000 anställda. Under de första sex månaderna av 2014 hade GFG:s webbplatser 353 miljoner unika besökare samtidigt som man mottog 8,4 miljoner orders och genererade 436 miljoner euro i bruttoförsäljningsvärde.

Helåret 2013 uppgick GFG:s intäkter enligt IFRS till 406 miljoner euro.

I huvudsak kommer samtliga direkta och indirekta aktieägare i de fem befintliga e-handelsföretagen tillskjuta sina aktier till ett nybildat Luxemburgbaserat bolag. De tre största aktieägarna i GFG blir Kinnevik, Rocket Internet och Access Industries, med 25,1 procent, 23,5 procent respektive 7,4 procent ägarandel.

I sammanslagningen värderades de fem företagen, enligt deras senaste kapitalanskaffningar, till 2,7 miljarder euro för den sammanslagna gruppen.

Kinnevik har också ingått ett avtal med Phenomen Ventures om att förvärva ytterligare aktier i Bigfoot mot betalning dels form av Kinneviks aktier i HelloFresh, dels i kontanter genom en betalning om 18 miljoner euro. Transaktionen kommer att öka Kinneviks ägande i GFG med 1 procent till 26,1 procent.

GFG kommer verka på fem kontinenter med fokus på tillväxtmarknader, omfattande 23 länder med en modemarknad på 330 miljarder euro och en befolkning på över 2,5 miljarder.

GFG kommer använda ett flertal affärsmodeller, inberäknat egen lagerhållning, märkesbutiker och marknadsplatser anpassade till möjligheter på de lokala marknaderna. Dessutom kommer GFG fortsätta att undersöka möjligheterna inom angränsande kategorier, så som skönhetsvård.

Med cirka 350 miljoner euro i kassan per den 30 juni 2014 är GFG väl kapitaliserat för att fortsätta verkställa sina planer och ta vara på tillväxtmöjligheterna, heter det vidare.

Styrelsen för GFG kommer inkludera Lorenzo Grabau, Kinneviks vd, som ordförande, Oliver Samwer, Rocket Internets vd, som vice ordförande och representanter för de övriga största aktieägarna. Transaktionen beräknas vara slutförd i slutet av 2014.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här