Kinnevik och VNV gav upp makten inför Babylons IPO

Kinnevik och VNV Global gav upp makten i nätläkaren Babylon Health när det gick till börsen via en spac. Det rapporterar Dagens industri.
Georgi Ganev, VD för Kinnevik.
Georgi Ganev, VD för Kinnevik. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Makten gavs till Babylons grundare och vd Ali Parsa genom en omstämpling av aktier där ungefär hälften av hans innehav omvandlades till röststarka b-aktier. Detta gjordes i samband med fusionen. Parsa sitter efteråt på 38,4% av kapitalet och hela 83,4% av rösterna.

För Kinneviks del innebar omstämplingen att man gick från att sitta på 13% av både kapitalet och rösterna, till att efteråt ha 3,6% röstandel. VD Georgi Ganev har till Di uppgett att Ali Parsa är central för att genomföra Babylons tillväxtstrategi och att han därför har en så stor röstandel.

”Detta är inte ovanligt när grundarledda bolag noteras i USA”, sade Ganev.

Babylon har rasat 40% sedan spac-noteringen i slutet av oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.