Kiruna vägrar grafitgruva – nu öppnar Ebba Busch för ersättning

Kina stoppar leveranser av grafit. I den svenska berggrunden finns dock gott om mineralen. I Kiruna vill australiensiska Talga bryta grafit till litiumjonbatterier – men kommunen vägrar. Nu öppnar Ebba Busch för återföra mer av värdet till Övre Norrland. "Jag kommer inte vara nöjd förrän vi har banat väg för nya gruvöppningar i Sverige", säger hon till Affärsvärlden.
Kiruna vägrar grafitgruva – nu öppnar Ebba Busch för ersättning - WEB_INRIKES
LKABs vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna. Foto: Jonas Ekströmer/ TT /

“Vi är allt för beroende av Kina”, säger Ebba Busch (KD) när Affärsvärlden intervjuar henne djupt nere i det svenska urberget.

Sicklagruvan, eller Epiroc-gruvan som den också kallas, ligger under gruvbolagets huvudkontor.

När Afv släpps ner har de nordiska näringsministrarna just undertecknat en deklaration om bland annat just utvinning av kritiska jordartsmetaller och mineraler.

Europa till 100% beroende av kinesisk grafit

Ebba Bush i Sicklagruvan. Foto: Magnus Wirkkala Georgsson

Sedan det kom fram att Kina under flera år vägrat exporterat den grafit som Northvolt behöver för sin batteritillverkning har frågan ökat i aktualitet.

Grafit används i bilbatterier som anodmaterial för den negativa polen, det vill säga den som avger ström. Omkring 68% av världens tillgångar av grafit finns i Kina, och EU importerar omkring 100 000 ton grafit varje år.

Samtidigt finns det grafit i den svenska berggrunden som skulle kunna minska beroendet av Kina.

“Vi har stora grafitfyndigheter i Sverige som skulle kunna stå för mycket av det vi och Europa behöver för våra bilar och batterier”, säger Ebba Busch.

Flera grafitfyndigheter i Sverige

Det mesta av det grafitbaserade anodmaterial som Europa importerar från Kina syntetisk grafit tillverkad av petroleum, en process som enligt det australiensiska gruvföretaget Talga slukar mycket energi.

I Ovanåkers kommun i Hälsingland finns en existerande gruva, Kringelgruvan, där det kanadensiska gruvföretaget Leading Edge Materials brutit grafit från och till de senaste åren.

Och i Vittangi, Kiruna kommun finns grafitmalm som enligt Talga har en mycket hög halt grafit, särskilt väl lämpad att använda i just litiumjonbatterier.

Bolaget har ansökt om att få bryta grafitmalmen i Vittangi och har sedan tidigare villkorat löfte om lån för brytningen från Europeiska investeringsbanken, EIB.

Kiruna hindrar grafitbrytning i Vittangi

Det enda som saknas för att brytningen ska bli av är att Kiruna kommunen beviljar en detaljplan för grafitgruvan.

Motståndet från Kirunas kommun handlar i mångt och mycket om att kostnaderna för kommunen överstiger vad man får tillbaka.

“Det vore olyckligt om man hamnar i en situation där kommuner i Sverige använder sig av det kommunala planmonopolet för att sätta press på enskilda bolag att ägna sig åt andra verksamheter än utvinning”, sa energi- och näringsministern under en interpellationsdebatt i Riksdagen i början av oktober.

Men till Afv säger Ebba Busch att hon är “öppen för att ha en dialog kring hur vi kan återföra ännu mer av värdet till de lokala och regionala områdena.”

“Vi ser nu at en ganska stor del av BNP i Norrbotten och Västerbotten kommer ifrån gruvnäringen. Det har vi ett ansvar för att prata om faktiskt.”

Grafit, kobolt och litium i den svenska berggrunden (ton) Källa: SGU

“Sverige ska konkurrera med tydliga och snabba tillståndsprocesser”

Sverige kan inte konkurrera med Kina genom massiva statsstöd, menar Ebba Busch.

“Men vi kan konkurrera med tydliga, överblickbara och snabbare tillståndsprocesser”, säger hon.

Ebba Busch vill minska beroendet av Kina genom att “släppa loss kraften i svensk gruvnäring”.

Den nordiska deklarationen som skrevs under i fredags handlar om att bana väg för nya gruvor i Sverige och Norden. Dels genom forskning och översyn av regelverket, och dels genom ökat tempo i tillståndsprocesserna.

Näringsministern understryker vikten av förutsägbarhet, att man ska veta vad som krävs för ett positivt besked eller ett avslag.

“Problemet är ju att är det för otydligt regelverk och för utdragna tidsprocesser. Då hamnar ansökningar och investeringar någon annanstans”, säger Ebba Busch och fortsätter:

“Jag kommer inte vara nöjd förrän vi har banat väg för nya gruvöppningar i Sverige.”

Gruvpolitik är också geopolitik

Att gruvbrytning kan ske i Sverige är också säkerhetspolitisk fråga, menar Ebba Busch.

“Det var farligt att vara så beroende av Ryssland som vi var av rysk gas, och det kommer att vara farligt att vara så beroende av andra länder med värderingar vi inte delar för den gröna omställningen och för digitalisering.”

Hon ger också en känga till de aktivister som vill stoppa nya gruvor i Sverige.

“Jag hoppas på att se fler klimataktivister som är oroliga för om vi når våra klimatmål också börja bana väg för fler gruvor i Sverige.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET