Klarnas grundare blev Entrepreneur of the Year

Betaltjänstföretaget Klarnas tre grundare Sebastian Siemiatkowski, Victor Jakobsson och Niklas Adalberth vann den åtråvärda titeln Entrepreneur of the Year 2015. Nu representerar de Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni.

-Det känns overkligt. Det här priset går till alla våra fantastiska medarbetare. Det är de som har gjort detta möjligt och som sitter och sliter medan vi är här och äter trerättersmiddag, sa en jublande glad Niklas Adalberth när han mottog priset ur näringsminister Mikael Dambergs hand på scenen i Blå hallen i Stockholms stadshus på torsdagen.

På konferencieren Ola Lauritzens fråga vad som krävts för att vinna priset svarade Victor Jacobson:

-Mycket tur och i vårt fall tajming. Vi höll alla på med datorer, vi fick en bra skolgång och vi hade en trygghet som gjorde att vi vågade satsa på det här. Sedan har vi också varit väldigt fokuserade.

Klarna grundades 2005 och har 1200 anställda i 18 länder. Bolaget omsatte 1,57 miljarder kronor 2013.

I juni åker Klarna-trion till Monte Carlo och träffar entreprenörer från 60 andra länder för att göra upp om världsmästartiteln.

Under kvällen delades även tre kategoripriser ut. Kategoripriset Årets kvinnliga stjärnskott tilldelades Cathrine Edblad från Edblad & Co. i Stockholm. År 2006 grundade hon företaget Edblad & Co., som tillverkar smycken, kläder och design för hemmet. Idag finns de representerade hos fler än 600 återförsäljare i ett tiotal länder.

Årets manliga stjärnskott tilldelades Alexanders Hars från Let’s deal i Göteborg. Let’s deal som grundades 2010 ägnar sig åt tidsbegränsade rabattkuponger på nätet och har idag över 1,2 miljoner medlemmar.

Priset för Bästa internationella tillväxt gick till Niklas Hedin från Centiro Solutions i Borås. Företaget grundades 1998 och säljer programvara som bland annat gör att leveranser går att spåra, att de kommer fram i tid och att det enkelt går att hålla reda på kostnaderna.

Juryns motivering:

Med en enkel affärsidé, en banbrytande affärsmodell och en kundfokuserad lösning har Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson skapat ett svenskt företag med globala möjligheter. De utvecklar nya produkter och siktar på att erövra nya marknader –allt utifrån övertygelsen om att det ska vara enkelt för människor att handla på nätet.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.