Klarnas vd: Snart redo för börsen

Svenska Klarna, ett finansiellt teknikbolag grundat 2005, kan snart vara redo att gå till börsen, men troligtvis inte redan under 2019. Det sade bolagets vd, Sebastian Siemiatkowski, i en intervju med Reuters på torsdagen.

“Vi har inte tagit något formellt beslut om börslistning, men Klarna närmar sig ett läge där jag tror att vi är mer redo för ett sådant drag”, säger vd:n.

Sebastian Siemiatkowski fortsätter att bolaget för några år sedan var i en helt annan mognadsfas än i nuläget, och att det nu finns fler möjligheter än risker med börsnotering jämfört med det tidigare motsatta förhållandet.

“Det innebär ökande administrativa kostnader att inte vara listad och samtidigt vara ett stort bolag med många ägare”, säger Klarna-chefen, som också pekade på marknadsföringsmöjligheten med en börsnotering.

Bolag inom finansiell teknologi och hela branschen har varit i tydlig konsolideringsfas på sistone. Bland de största transaktionerna på senare tid kan nämnas Fidelity National Informational Services, som såldes till Worldpay för 35 miljarder dollar. Klarna värderades till 2 miljarder dollar förra året, när H&M köpte in sig i bolaget med 31 procent för 588 miljoner dollar (5,5 miljarder kronor). En av de största europeiska börsnoteringarna för året väntas bli italienska Nexi.

Bolaget kommer inom kort ta in ytterligare 1 miljard dollar i en kapitalrunda senare i år för att finansiera verksamheten som i dag har 2.500 anställda. Samtidigt planeras för expansion från bolagets nuvarande 14 marknader. Dock inte till Kina, som nyligen öppnat sitt finansiella system för utländska finans- och kreditbolag.

“Folk refererar till USA som en extremt konkurrensutsatt marknad, men i min värld kan den inte ens jämföras med Kina. Det finns fortfarande mycket kvar att göra i marknader där det inte är lika hög konkurrens”, sade Sebastian Siemiatkowski till nyhetsbyrån.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här