Kom och köp oss!
En kontaktannons. På något annat sätt kan man inte gärna beskriva formuleringen i torsdagens kvartalsrapport från rederiet Svithoid Tankers. Det heter att ”styrelsen beslutat att utvärdera strategiska alternativ för bolaget omfattande såväl fusion som försäljning”.
En sådan utveckling skulle sannolikt innebära slutet för Svithoid som självständigt bolag.
Och det vore kanske på tiden. Bolagets hårt prövade aktieägare har sett kursen dala från som mest 21,80 kronor för två år sedan till dagens 3,5 kronor. Samtidigt har rederiet samlat på sig förluster genom åren på sammanlagt drygt 70 miljoner kronor. Någon vinst har bolaget aldrig redovisat.
Rederiet kom till börsens dåvarande O-lista i december 2003. Då hade bolaget precis beställt två mindre kusttankerfartyg på varv i ryska Astrachan vid Volgas mynning i Kaspiska Havet. I dag kontrollerar företaget 16 fartyg, några av dem helägda.
Enligt bolagets vd Fredrik Nygren pågår för närvarande en konsolidering inom tankersjöfarten och formuleringen i kvartalsrapporten är ett sätt att tala om att bolaget vill vara med i den processen:
– Jag skulle inte kalla det kontaktannons men det är ett faktum att det finns skalfördelar i den här branschen. Större rederier har bättre lönsamhet, säger Fredrik Nygren.
Ett annat skäl till översynen kan vara en önskan att driva upp värdet på bolaget. Bolagets marknadsvärde på börsen är måttliga 130 miljoner kronor, eller 3,50 kronor per aktie. Det substansvärde, tillgångar minus skulder, som uppges i torsdagens kvartalsrapport uppgår till det flerdubbla, drygt 12 kronor per aktie:
– Det är ett faktum som en strukturaffär kan synliggöra, säger Fredrik Nygren.
Under torsdagen klättrade aktien 6 procent på uppgifterna om den strukturella översynen.
Bolaget har sedan tidigare satt upp en del större fartyg på säljlistan. Och det är under de förhandlingarna som tanken på att sälja hela rederiet har uppkommit, enligt Fredrik Nygren.
På frågan om konkreta uppköpsförhandlingar redan har förekommit väljer han att ducka:
– Det kan jag inte uttala mig kring, säger han.
För att bättra på bolagets svaga balansräkning genomförde bolaget nyligen en emission som drog in cirka 50 miljoner kronor. Teckningskursen var 4 kronor, en femtioöring högre än dagskursen på börsen. Och av bolagets kvartalsrapport framgår det att bolagets aktieägare får förbereda sig på ännu ett förlustår.
Förlusterna ligger nämligen kvar på tidigare nivåer eller ökar. Resultatet efter finansiella poster uppgår till en förlust på 23 miljoner kronor, att jämföra med ett minus på 15 miljoner kronor under första halvåret 2007. Bolagets aktieägare kan därmed av allt att döma se fram mot att de ackumulerade förlusterna från och med i år slår igenom 100 –miljonerkronorsvallen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.