Kommentar: Biovitrum är inte börsfähigt

Biovitrum, Sveriges största forskningsbolag, har ännu inte mycket att visa upp som kan locka vid en börsintroduktion. Det är bättre att köpa på sig fler bolag och projekt.

Bland de bolag som väntas ta steget till börsen i år nämns ofta Biovitrum. Det är inte så konstigt. Biovitrum är Sveriges, och ett av Europas, största forskningsbolag inom läkemedel och bioteknik med en integrerad rörelse: forskning, tillverkning och försäljning. I fjol omsatte bolaget 936 miljoner kronor och en förlust 2004 på 39 miljoner kronor vändes till en vinst på 15 miljoner kronor. Ett vinstgivande forskningsbolag borde väl locka?

Nej, det tveksamt om Biovitrum har på börsen att göra, i nuvarande tillstånd. Det beror på att själva forskningen hittills inte varit särskilt framgångsrik, trots eller kanske på grund av storleken.

Biovitrum är en avknoppning från Pharmacia 2001 då ett par riskkapitalbolag gick in som ägare. Biovitrum har blivit något mitt emellan ett litet läkemedelsbolag och ett stort bioteknikföretag, med 550 anställda, varav 300 sysslar med forskning.

Ganska tidigt kunde man teckna några imponerande forskningsavtal med stora företag, år 2002 med Glaxo Smith Kline kring fetma och år 2003 med Amgen kring diabetes. Men i slutet av 2004 tvingades Biovitrum avbryta tre projekt, ett i fas I mot fetma och två i fas II mot fetma respektive typ 2-diabetes. Projekten med GSK och Amgen löper nu vidare med back up substanser och befinner sig i preklinisk fas, alltså studier i provrör och på djur.

Biovitrum tvingades till personalneddragningar och en förändrad strategi. All forskningen var tillbaka i preklinisk fas och för att få in flera projekt i klinisk fas har Biovitrum börjat köpa forskningsbolag.

I fjol förvärvades dels brittiska Cambridge Biotechnology, CBT, dels svenska Arexis. CBT, som är verksamt inom fetma, smärta och inflammation har bland annat tillfört ett projekt som väntas komma in i fas I i år. Och Arexis, som ägnar sig åt metabola och inflammatoriska sjukdomar, har ett projekt i fas I och ett i fas II.

Biovitrum har på egen hand lyckats komma till fas I med ett projekt kring glaukom, grön starr. Så i dagsläget har bolaget totalt ett projekt i fas II och två i fas I. Det är magert för att vara ett så stort företag.

De börsnoterade forskningsbolagen har kommit längre, trots att de är betydligt mindre. Och ju längre man kommer i sin forskning desto högre värde på börsen. Active Biotech är klart högst värderat. Den ledande substansen, mot multipel skleros, kan komma in i fas III i år. Förväntningarna är högt ställda. Börsvärdet på Active Biotech är fyra, fem gånger högre än för de andra forskningsbolagen av ungefär samma storlek, alltså Medivir, Bioinvent och Karo Bio.

Aktiemarknaden värderar ner forskning i tidig fas. Därför kommer Biovitrums forskning att få ett lågt värde om det går till börsen i nuvarande tillstånd. Det finns visserligen annat i bolaget, en stor kassa, på 1,6 miljarder kronor, och tillverkning av ett medel mot blödarsjuka (Refacto) åt amerikanska Wyeth, som i fjol gav drygt 400 miljoner kronor i intäkter. Men detta är verksamheter som är till för att stödja forskningen.

Vad är Biovitrum värt? Vid köpet av Arexis, som delvis betalades med egna aktier, lär priset på Biovitrum ha satts till 210 kronor per aktie, enligt uppgifter till Affärsvärlden. Det indikerar ett värde på omkring 5 miljarder kronor för hela Biovitrum.

Räknar vi bort kassan och Refacto-rörelsen återstår omkring 3 miljarder kronor för själva forskningen. Det låter mycket, i nivå med vad aktiemarknaden betalar för Active Biotechs hittills framgångsrika forskning. Om vi använder den prislapp, räknat per forskad krona, som börsen sätter på forskningen i bolag som Medivir, Bioinvent och Karo Bio så är forskningen i Biovitrum inte värd mer än 1,5-2 miljarder kronor.

Slutsatsen blir att Biovitrum sannolikt ska vänta med en börsintroduktion och i stället försöka komma vidare med sin forskning och använda den stora kassan till att göra ytterligare förvärv för att få en mer attraktiv profil.
Mats Pettersson, vd på Biovitrum, vill inte kommentera eventuella planer på en börsintroduktion. “Det är en fråga för ägarna.”. Biovitrum ägs av MPM Capital och Nordic Capital med vardera 22 procent och Pfizer med 19 procent. Resterande aktier ägs av ABN Amro, Carnegie, HB Capital, Skandia Liv, Karolinska institutet med flera. Anställda har teckningsoptioner som vid full konvertering kan ge 18 procent av aktierna.

Biovitrum klart störst

De största svenska forskningsbolagen och deras projekt.

Företag Anställda Börsvärde, mkr Huvudprojektets status
Biovitrum 550 ej noterat I fas II
Medivir 130 735 På väg in i fas III
Bioinvent 90 640 I fas I/II
Active Biotech 90 3200 På väg in i fas III
Karo Bio 80 860 På väg in i fas II
Biolipox 40 ej noterat I fas II
Carlsson Research 35 ej noterat I fas II

Not: Fas I = liten studie av säkerhet på friska frivilliga, fas II = medelstor studie av säkerhet och effekt på sjuka, fas III = stor studie av säkerhet och effekt på sjuka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.