Konjunkturbarometern sjunker – dystra signaler från tjänstesektorn

KI:s barometerindikator sjönk till 85,2 i augusti, från 87,7 (reviderat från 87,5) föregående månad. Nedgången förklaras främst av svagare signaler inom tjänstesektorn.
Konjunkturinstitutet

Tillverkningsindustrins förtroende sjönk till 96,6 från 97,5 (reviderat från 97,1) föregående månad. Indikatorn har nu minskat tre månader i rad och är på sin lägsta nivå sedan augusti 2020. Nedgången förklaras av att industriföretagens förväntningar på framtida produktion har försvagats ytterligare.

Tjänstesektorns konfidensindikator minskade med 4,1 enheter till 87,2. Förväntningarna på de kommande tre månadernas efterfrågan på företagets tjänster bidrog mest till nedgången. Även efterfrågan på företagets tjänster samt utvecklingen av företagets verksamhet bidrog negativt.

Konsumentförtroendet sjönk till 70,4 från 72,5 (reviderat från 72,3) föregående månad.
Nedgången förklaras av att hushållens förväntningar på både den egna ekonomin men framför allt har synen på Sveriges ekonomi om tolv månader blivit mer pessimistisk.

Försäljningspriserna på tre månaders sikt förväntas öka i alla sektorer i näringslivet förutom i bygg- och anläggningsverksamhet där företagen tror på minskade priser.

Sverige augusti, 2023 juli, 2023 Reviderad
Barometerindikator 85,2 87,5 87,7
Tillverkningsindustrins förtroende 96,6 97,1 97,5
Konsumentförtroende 70,4 72,3 72,5
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.